Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Зърнени храни

Зърнените храни като хляб, ориз, боб, макарони и други бяха доста пренебрегвани през годините, когато нашумяха нисковъглехидратните диети (диета на Аткинс, кетонова диета и др.). През последните 1-2 години обаче, учените и опита на много диетолози доказаха, че зърнените храни са от изключително голяма важност за поддържане на добра перисталтика, жизненост и обмяна на веществата. Те не само ни снабдяват с множество полезни елементи, но и ни дават приятно чувство на ситост, което спомага за психическото ни доволство, което е равностойно важно при спазването на здравословен режим на хранене.

Зърнените продукти са богат източник на целулоза, подпомагаща процеса на храносмилане. За хората, които искат да свалят излишните килограми, е препоръчително да прилагат целулозната диета. В нея се съдържат сложни въглехидрати, скорбяла, желязо, витамин Е и витамини от група B.

Хранителната стойност на зърнените продукти

В пълнозърнестите продукти има много минерали в голямо количество, като напр. фосфор, цинк, магнезий, желязо, манган, сяра, хлор и витамини от група В – особено тиамин (витамин B1). Малко са мазнините и калцият, но проявяват киселинни свойства. Те са добър източник на енергия с висока хранителна стойност

Приложение на зърнените продукти във всекидневната диета

Брашното, хлябът, кашите и макароните са храни, които трябва да бъдат сервирани към всяко хранене. Консумацията им в съответните за нуждите на организма количества, противно на общоприетото мнение, не води до наднормено тегло, а точно обратното, придавайки чувството на ситост, може да намали риска от неговото възникване. Едрозърнестите каши са препоръчителни за хора, страдащи от запек и хемороиди. Фините каши, от типа грис, се препоръчват за хора с тежки заболявания на хранопровода и реконвалесценция след строги диети. Сухите семена на бобовите растения (грах, фасул, соя, леща) съдържат идеални белтъчини от растителен произход. Най-ценни белтъчини съдържа соята, чието съдържание е близко до животинските белтъчини. Отрицателно действие на бобовите семена са подуването на корема и диарията.

Почти всички хранителни съставки се натрупват основно във външната част на зърното. Затова зърнените продукти, леко “почистени” и произведени от пълнозърнесто брашно или с добавени зърна са богат източник на хранителни вещества. Съдържащите се в тях белтъчини не са здравословни. В кулинарните рецепти има много възможности за допълване на белтъчините в зърнените продукти чрез комбинирането им с високо стойностни белтъчини от животински произход, като напр. яйца, мляко и техните производни, месо. Благодарение на това, с диетата получаваме белтъчини и пълен състав аминокиселини. При приготвянето на ястия от зърнени продукти се добавят зеленчуци и плодове, което ги обогатява допълнително с минерали и витамини.