Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

За минералът желязо (Fe)

Желязо е най-прекомерно и най-неправилно използваният минерал!Когато човек страда от желязодефицитна анемия, обща умора и други подобни заболявания и неразположения, обикновено му се препоръчва да взема желязо под формата на добавки. И добронамерените съседи и медиците го считат за “цяр за всичко.” То се намира и в състава на някога така популярните “геритолов комплекс” и геритол, рекламиран с години по цял свят като “лек за страдащите от желязодефицитна анемия” и като енергиен стимулант за възрастните хора. Независимо от прокламираните му заслуги, когато се прекали с неговата употреба, добавянето на желязо може да оказва и негативно въздействие. Злоупотребата с този силен минерал може да доведе до задържане на токсичните нива в кръвта, което е причина и за много заболявания.

А. Адекватните нива на желязото са от съществено значение за максималния резултат

Обикновено организмът съдържа около 4 г. желязо. Количеството му зависи от височината, теглото и пола. Около 80% от него се съдържа във функционално действащи вещества, предимно в съчетание с хемоглобина в червените кръвни телца. Желязо-протеиновите вещества повишават около 65 пъти способността на кръвта да пренася кислород. Освен транспорта на кислород, желязото подпомага и други функции от особено голямо значение за тренировката. То е структурен компонент на миоглобина /друг пренасящ кислород компонент на червените кръвни клетки/. Около 20% от запасите на желязо се намират в черния дроб, далака и костния мозък. Значението им се състои в това, че именно от тях се черпят необходимите количества, за да се  попълнени загубата на желязо в организма. Те осигуряват резерва, използван в периоди на недостатъчно поемане на желязо чрез храната. Абсорбирането на желязо е различно при различните храни. Например, от растителните храни се абсорбират 2-10% от желязото, /тривалентно/, а от животинските продукти - 30-35% от желязото /двувалентно/.
 
Б. Жените имат по-голяма нужда от желязо

Децата и жените вегетарианци, жените в менструален период, бременните и активно спортуващите жени често страдат от желязо-дефицитен синдром. Гореспоменатата група жени са подложени на по-голям риск от останалите, но и последните се нуждаят от повече желязо отколкото обикновено поемат.
В. Нуждата от желязо за хората, водещи заседнал живот, и за спортуващите мъже и жени

За да преценим от колко желязо се нуждае човек, трябва първо да разберем колко изразходва на ден. Може да отбележим, че нивото на активност може да определя и количеството желязо, поето от даден човек. Мъжете, водещи заседнал живот оползотворяват по около 1.0 мг. желязо на ден, а жените – средно по 1.5 мг.

Водещите активен живот, които отделят чрез изпотяване около 1.0 – 1.5 л. течности на час, губят около 0.5-0.6 мг. желязо. Макар запасите от желязо и червените кръвни телца донякъде да намаляват по време на усилена тренировка, не може определено да се твърди, че този фактор оказва толкова силно влияние, че да се изчерпи железния резерв и да се стигне до проява на симптоми за желязно-дефицитен синдром. Веднага се подчертава обаче, че тъй като подрастващите и жените пред менопауза имат повишена нужда от желязо, а като се има и пред вид, че те поемат недостатъчно количества от него, има опасност загубата му по време на усилена тренировка сериозно да намали неговите и без това ограничените запаси.
Измерването на железния резерв разкрива как много спортисти /особено жени/, занимаващи се с високо интензивна тренировка могат да се изложат на риска от железен дефицит. Не е изненадващо, че трудно може да се установи какво е точното количество желязо, което трябва да се поема.

Горната постановка, подкрепя идеята, че в много /ако не и във всички/ случаи се пресилва необходимостта от допълнително добавяне на желязо. От друга страна обаче, макар и понякога да грешим като препоръчваме прекалена предпазливост  по отношение на допълнителните количества желязо, е интересно да отбележим, че в повечето диети съществуват ясни доказателства за недостиг на желязо. Забележете: препоръчителното поемане на желязо за мъже, трениращи за висока издръжливост, е 32 мг. дневно, а за жени, занимаващи се с подобни спортове, е 37 мг. дневно.
Щом като е установено, че диетата на средния североамериканец съдържа нищожните 6 г. желязо на 1,000 калории, лесно можем да изчислим, че един здрав високоразряден спортист би трябвало да консумира 5,300 калории, а ако е жена би трябвало да си набавя 6,100 калории. Ясно е, че изискванията по отношение на калориите са твърде високи, още повече като се има предвид как повечето спортисти строго следят броя им и се подлагат на диети с ниско съдържание на мазнини, което пряко ни показва, че не е лесно само да се тъпчеш с калории.
 
Обобщение
Изглежда, съдържанието на желязо в стандартния препоръчителен режим на хранене за здрави спортисти е с около 20 мг. по-малко от необходимото. Добавянето му би било отлично средство за осигуряване на правилното количество. Ключът се състои в това добавянето да не излезе извън контрол. Трябва да отбележим, че много таблетки желязо са от по 300 мг.! Както с всяко хубаво нещо, не бива да се прекалява, защото може да се получат негативни последици от рода на физиологични смущения, включително и заболявания, свързани с поява на токсични нива и задържане на токсини.