Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Глутамин - защо е толкова важен?

Какво е глутаминът?

 

Той е една от заменимите аминокиселини. Шестдесет процента от глутамина се намира в скелетната мускулатура. Останалата част – в белия и черния дроб, мозъка и тъканите на стомаха.

Повече от 60% от свободните аминокиселини са под формата на глутамин и при нормални условия, тялото ни е в състояние да произведе достатъчно, за да се справи с натоварването. Но, когато сме подложени на стрес, резервите се изчерпват и е необходимо да приемате добавки.

 

Какви видове стрес са причина за изчерпването му?

 

Изчерпването на глутамин поради стрес може да бъде активирано от съвсем малки неща, като обикновена настинка. Пациентите, подложени на операция, страдащите от остра травма, HIV позитивните и пациентите с рак – всички са с намаляващи нива на глутамина.

Най-важното,което фитнес любителите трябва да помнят е, че стресът, заради който се изчерпва количеството глутамин в организма, може да бъде причинен не само от заболяване, но и от усилени тренировки.

 

Глутаминът и ролята му при бодибилдинг и тренировки


Интензивните тренировки нарушават имунната система, повишават образуването на млечна киселина и нивата на амониум. Високите нива на амоний могат да повлияят върху функцията на мускулите. В рамките на първите пет минути на тренировката нивото на глутамин се увеличава и катаболните хормони се освобождават. След приключване на сесията мускулите продължават да освобождават глутамин и така го изчерпват. Колкото по-усилено тренирате, толкова повече глутамин изчерпвате. Това се случва бързо, понеже той увеличава хидратацията на мускулните клетки. След като клетките се дехидратират те влизат в катаболно състояние. По време на катаболен стрес нивата на глутамин могат да паднат с до 50%.

 

Ниското ниво на глутамин води до загуба на мускулна маса

 

Катаболно състояние, загуба на мускулна маса, изчерпване, дехидратация на клетки, атрофия на мускулите – всички тези фрази ужасяват дори най-опитните щангисти и културисти. Как може една малка добавка да е отговорна за толкова много проблеми?

Глутаминът подпомага усвояването на хранителните вещества, регулира синтеза на белтъци, стимулира производството на хормон на растежа и подобрява имунната система. Той е от решаващо значение за изграждане на мускулите, защото е азотен донор. Това означава, че придвижва азота там,където е необходим на тялото. Положителният азотен баланс ви помага да натрупате мускулна маса.

Колко глутамин ви е необходим?

 

От 3,5 до 7 грама дневно. Много хора избират да приемат и глутаминова добавка – от 2 до 40 грама дневно. Доза от 2 до 3 грама след тренировка ви помага да си набавите протеини, да изграждате мускулите си и може да повиши нивото на хормона на растежа в организма ви.

По-високите дози – от 20 гр на ден, се използват в болнични условия за лечение на колит, болест на Крон и диария. 40 грама на ден се дават на пациенти с ХИВ и рак.

Всеки ли може да взима глутамин?

 

Препоръчваме ви, преди да започнете да приемате тази или която и да е друга добавка, да се съветвате със специалист.

Още предимства на глутаминовата добавка

Глутаминът е главен източник на енергия за червата. Той ви помага да преодолеете някои чревни проблеми, причинени от нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен. Освен това със способността си да предпазват мозъка от амониева токсичност, той оказва положително въздействие при невродегенеративни заболявания. Подобрява умствената дейност и помага за дългосрочната и краткосрочната памет.

 

При приемането на глутаминова добавка няма странични ефекти, затова, ако се занимавате сериозно с фитнес, ви препоръчваме да и обърнете специално внимание.

източник:team.fitking.bg