Витамин C наричан още аскорбинова киселина или L-аскорбат е водоразтворим витамин. Поради големия брой благоприятни ефекти върху човешкия организъм Витамин C се използва като хранителна добавка, включва се в редица лекарства против грипни и простудни заболявания и в България може да се закупи от аптека, без рецепта, под формата на таблетки или ампули. Ролята на аскорбиновата киселина за животинските и човешкия организъм е известна отдавна.
Витамин С или аскорбинова киселина изпълнява множество важни функции в човешкия организъм. Той увеличава значително усвояването на желязо (Fe), участва в образуването на костите, зъбите и тъканите. Значителна роля има при заздравяването на рани, поддържа еластичността на кожата, необходим е за производството на стресовите хормони, подобрява устойчивостта към инфекции, помага при високо кръвно налягане, атеросклероза и рак.
Много важно е да се знае, че този витамин не може да се образува в човешкото тяло, поради което е нужно да бъде внасян чрез храната или на таблетки. Храните, които са най-богати на витамин С са шипките, докато цитрусовите плодове съдържат едва 50 мг. на 100 гр. плод.
Други добри източници на този жизненоважен витамин са: пиперки, ягоди, картофи, карфиол, както и много други пресни плодове и зеленчуци. При набавяне на витамин С от плодове и зеленчуци е препоръчително те да се консумират в суров вид. Голяма част от витамина се разрушава при термична обработка, при замразяване и дори при по-дълго съхранение.
Дневната нужда от Витамин C за подържане на необходимото телесно количество от 3500 mg е 60-100 mg дневно.