Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Витамин Е - необходимата съставка за кожата

Витамин Е е наистина звездна съставка за повечето козметични средства за кожата. Добре известни са способността му да се бори със свободните радикали, а също и натуралността на произхода му. Точно тези свойства го правят и сред най-предпочитаните ингредиенти в кремове и серуми за лице. Но знаем ли всичко за действието на витамин Е.

 

Какво е витамин Е?


Витамин Е се отнася към групата на мастноразтворимите съединения, в естествен вид той се произвежда от кожата, съществува в много продукти, като зелените и жълти зеленчуци, ядките, месото, зърнените, растителните масла и някои млечни продукти. Необходимо е да се знае, че в броя на съединенията на витамин Е влизат и такива като алфа-, бета-, делта- и гама- токофероли, а също и алфа-, бета-, делта- и гама- токотриеноли. Те могат да бъдат получени, както по естествен път (от растително масло), така и по синтетичен път в лабораторни условия.

За да узнаем точния произход на тези ингредиенти е небходимо да се прочете маркировката. Ако пред названието стои буквата D-алфа-токоферол), това означава, че е с природен произход. Представката DL означава синтетично производство. Двата вида съединения "работят" успешно с кожата, но е отчетено, че ингредиентите с природен произход действат по-ефективно. 

 

Антиоксидантни свойства на витамин Е


Витамин е мощен антиоксидант, който помага в борбата със свободните радикали. Те се предизвикват от няколко основни фактора – нарушена обмяна на веществата, замърсена околна среда, ултравиолетово излъчване. Това са молекули кислород, които са загубили електрони и им е необходимо колкото може по-бързо да си ги набавят, и правят това като нападат съседните молекули. Тогава атакуваните молекули се превръщат в свободни радикали, като те също искат да си набавят електрони и предизвикват верижна реакция. Това довежда до хаос и дисбаланс на състоянието на кожата, като резултат – преждевременно стареене. А витамин Е е способен да прекъсне този верижен процес.

Въпреки това, че витамин Е в естествен вид присъства в кожата, запасите му се изтощават, когато се излагаме на слънце, а също и с възрастта. Затова кожата ни се нуждае от постоянно захранване с витамин Е.
Учените смятат, че няма значение какъв тип
витамин Е използвате – токофероли или токотриеноли. И двата са ефективни за антиоксидантно приложение.

Още едно достойнство на витамин Е е противовъзпалителното му действие. Той успокоява раздразненията, помага да се поддържа кожата в добро състояние. А по повод раздразненията – той е онзи скрепителен материал, който предотвратява преждевременното стареене на кожата и така забавя процесите на стареене на кожата.

 

Витамин Е и защита от слънцето


Доказано е, че при поставянето на токоферол създава защита от UV-лъците. Освен това витамин Е намалява вероятността от слънчеви изгаряния и увеличава ефективността на активните ингредиенти, които се използват в слънцезащитните кремове. 
Най-добрата защита от слънчевите лъчи се получва при съчетанието на витамин Е и витамин С. Това съвсем не означава, че трябва да спрете да поставяте крем и ппросто трябва да смесите двата витамина и да ги нанасяте.

Витамин Е не е слънцезащитно средство, той не работи като защитен крем, само трябва да присъства в съставките му. А може и специално да го добавите в своя слънцезащитен крем.

Витамин Е и хидратирането
Освен другите си свойства, витамин Е (и конкретно алфа-токоферол ацетата) е овлажняващ ингредиент. Той подсилва естествената защитна бариера на кожата, като понижава загубата на влага. В продължение на няколко часа кожата изглежда мека и гладка.

 

Витамин Е – консервант

 

Добрата новина е, че витамин Е често се използва в ролята на консервант в различни козметични средства, особено с натурален, органичен произход. Той може да предотврати изменението на продукта под действието на светлината, затова често го съхраняват в прозрачни опаковки Ако видите витамин Е в списъка на съставките в края на списъка, това най-често означава, че той се използва в малко количество, в качеството си на консервант.

Обаче има и не толкова добра новина. Ако витамин Е се използва само в качеството си на консервант, то това е в нищожно малка концентрация, която въобще не помага нито в антиоксидантно, нито в слънцезащитно отношение.

 

Витамин Е и пъпките


Много хора предполагат, че витамин Е помага при лечение на пъпки. Но за съжаление, няма такива доказателства до момента в съвременната козметична индустрия.
Точно обратното, има направено изследване, според което витамин Е не само не помага при пъпки, но може и да ги раздразни още повече. В 90% от случаите употребата му или никак не повлиява на състоянието на кожата и пъпките, или го влошава.

Козметиката.com