Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Витамини против пролетна умора

Здравият организъм, не подложен на интензивни физически натоварвания при правилен хранителен режим, едва ли се нуждае от добавка на таблетки с витамини! Но в условия на активни спортно-тренировъчни занимания отговорът на поставения въпрос е категорично да, защото:

 1. Неоспорима е значимостта на витамините като фактор за нормалната дейност на нервната, ендокринната и сърдечно съдовата система, за метаболните процеси, имунните реакции и антиоксидантната защита на организма, за половите функции, структурното изграждане на двигателния апарат и т.н.;
2. Хиповитаминозата (евентуално полихипо-витаминозата) е често нарушение на метаболитния баланс в резултат на нерационален хранителен режим (консумиране на еднообразна храна, подчертан месен тип хранене, неправилна кулинарна обработка на хранителните продукти и др. Допълнителни фактори за витаминна недостатъчност могат да бъдат злоупотребата с алкохолни напитки, което възпрепятства всмукването на витамините, стомашно чревни разстройства, неправилно приемане на антибиотици, унищожаващи бактериалната флора в организма -тя синтезира някои витамини - и др.) Всичко това придобива особено голямо значение през пролетните месеци, когато поради обичайното отслабване на имунната система, нестабилните климатични условия, недостатъчното консумиране в редица случаи на естествено отгледани пресни зеленчуци и плодове и респективно реалната възможност за възникване на витаминен дефицит, организмът може функционално да декомпенсира;
3. При активни физически натоварвания, в частност на анаеробно енергоосигуряване - културистична тренировка и др., съпътствани от усилен въглехидратен и белтъчен прием, необходимостта от допълнителен прием на витаминни комплекси неколкократно нараства.

По-голямата част от витамините се синтезират в растенията и постъпват в организма на човека и животните чрез храната. Някои се синтезират от чревните бактерии в организма, а други - от наличните в него аминокиселини или постъпили растителни вещества (провитамини); редица витамини се произвеждат и синтетично. Различават се водно разтворими витамини - В1, В2, ВЗ, В6, B12, биотин, фолиева киселина, С и др. и мастно разтворими витамини - А, D, Е, К и др. Водно разтворимите, за разлика от мастно разтворимите, не могат да бъдат депонирани като резерв в организма (изключение прави В12) и някои от тях са термолабилни, т.е. инактивират се от висока температура.
Действието на всеки витамин е специфично и не подлежи на замяна; дефицит на един или повече витамини може да възпрепятства действието на други и да разстрои биохимичните процеси в организма. Очевидно за обезпечаване на оптимален по вид и количество витаминен прием е необходимо рационално балансирано по съставки хранене, безусловно включващо и прием както на пресни зеленчуци и плодове, така и на синтетично произведени комплекси.
От аспекта на спортно-тренировъчната практика сравнително най-чест обект на внимание са витамините С, Е, и А и тези от групата „В"; комплексът „С, Е, А" е най-известната антиоксидантна комбинация. Известно е, че човешкият организъм е постоянно атакуван от свободни радикали (нестабилни молекули на кислорода), които като окисляват мазнините в клетъчните мембрани, разстройват метаболните процеси. Свободни радикали възникват и тяхната реактивност се обуславя от действието на физични и химични агенти от външната среда (радиационни лъчения, газове, запрашеност на въздуха и др., но също и от вътреклетъчно отделяне на токсични продукти, особено в условията на интензивна мускулна работа. Когато организмът е в състояние на витаминен дефицит, т.е. отслабена антиоксидантна защита, той може да развие „оксидативен стрес" който е предпоставка за патологични изменения.

Източник: интернет