Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Витамините в храната

За първи път понятието витамин се е появило през 1912г. и е благодарение на напредването на биохимията и експериментите на Казимир Функ. Първия витамин, който е бил изолиран е витамин Б1. За вашата обща култура е добре да знаете, че витамини са органични вещества чиято молекулна маса е ниска. Организма ни се нуждае от малки количества от тези органични вещества, но при недостига на витамини се наблюдава промяна в обмяната на веществата. Днес са известни над 30 витамина,13 от които нашият организъм не може сам да създаде, затова трябва да му ги доставяме чрез храната.В кои зеленчуци да ги намерите?

витамин A - морков, цитрусови плодове, масло, сирене и яйца.

витамин D - сурови ядки, мляко, яйца, масло, риба.

витамин E - царевица, слънчоглед, зехтин, грах.

витамин K - зелени листни зеленчуци (спанак, брюкселско зеле, зеле и карфиол), пълнозърнести житни растения.

витамин B1 - овес, ядки (лешници).

витамин B2 - пшенични трици, соя, броколи, яйчен жълтък, сирене.

витамин PP - зелени зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни зърнени култури, бирена мая, риба, мляко, сирене.

витамин B5 - бирена мая, бобови растения, гъби, ориз.

витамин B6 - зелени листни зеленчуци, риба, мляко, яйца.

витамин B9 - ядки, зелени листни зеленчуци, боб, банани, портокали, яйца.

витамин B12 - бирена мая, морски водорасли, яйца, сирене, мляко, извара, риба.

Бета—каротин - моркови, магданоз, спанак, пролетни зеленчуци, пъпеш, домати, аспержи, зеле, броколи, кайсии.