Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

АМИНОКИСЕЛИНИТЕ

Човешкият организъм е сложна система, изградена от органични и неорганични молекули. В центъра на това многообразие са аминокиселините, които са основна градивна единица на мускулите. Те участват в почти всички хормони и ензими, толкова важни за обменните процеси в организма. Отговарят за положителния азотен баланс, задължителен за покачването на мускулна маса, а при редуцирано хранене имат изразен анаболен ефект. Бързото им доставяне е решаващо за резултата, който очаква спортистът. Американската фирма Ultimate Nutrition, производителка на суплементи предлага различни продукти, набавящи тези толкова важни аминокиселини. Но различната им функция предполага и различни видове добавки в тях. Използват се различни суровини и различни технологии за получаване на крайния продукт.

 

Според източника, от които се получават аминокиселините биват:

Млечни - Получени са от калциев казеинат чрез ензимна обработка. Подходящи са за прием в период на изграждане на мускулна маса

Получени от лакталбумин и лактглоболин. Известни са като суроватъчни аминокиселини. Характерно при тях е високото съдържание на BCAA (аминокиселини с разклонена верига) и глутамин. Те са един добър избор и подходящ за всеки период от подготовката на атлетите.

Яйчни   -     Имат профил с изключително висока биологична стойност. Подходящи са както за маса, така и за релеф.

Говежди  -  (от говежди черен дроб) - в тях се съдържат витамините и ензимите, съдържащи се в черния дроб,с добър аминокиселинен профил, съдействат за увеличаване на силата и мускулната маса.

Соеви - не са толкова ефективни, като споменатите дотук.

Комбинирани - С изключително висока биологична стойност. Амино 2000 на Ultimate Nutrition са перфектните аминокиселини - комбинирани от различни източници, допълвайки се взаимно, чудесен продукт, подходящ за периодите за сила и маса.

Фармацевтични - получени са по фармацевтичен път. Профилът им е според степента на разграждане на белтъчната молекула и според формата, в която се намират се групират по следните видове:

Аминокиселини в 100 % свободна форма, като усвояването им става максимално бързо и се срещат предимно под формата на капсула - Amino Gold 250 капсули и BCAA 500-100% Crystalline на Ultimate Nutrition са нагледен пример за това. Нямат пълнеж и допълнителни примеси.

Хидролизирани протеини.Почти винаги са причислявани към аминокиселините, но представляват разкъсана белтъчна молекула. В разкъсаните места е присъединена молекула вода - така се улеснява атакуването им от стомашните ензими.

Протеин на таблетки. Whey Supreme 2000 на Ultimate Nutrition. Във всяка таблетка има 2 грама чист суроватъчен протеин.

Качествените аминокиселини се познават по неприятния вкус на амоняк в устата, след като се сдъвчат - един верен тест, който и сами може да направите. Тяхната форма, в която се приемат, са:

таблетки - най популярната форма за лесен и бърз прием. Ако не ви дразни вкусът й, можете да сдъвчете таблетката за още по бързо усвояване.

Капсули - използват се за аминокиселини в свободни форми, BCAA, есенциални и други.

Течни - Подходящи са за преди и след тренировка, удобни за прием при спортове с дълга продължителност - през самото мероприятие. Приемат ги и хора с проблеми в хранопровода.

На прах - Причисляват се към аминокиселините с най бързо усвояване.

Друга група аминокиселини са тези с изменен профил или точно определен състав:

BCAA - Аминокиселините с разклонена верига са задължителни за прием преди и след тренировка, със силен антикатаболен ефект.

Аминоесенциални - съдържат само незаменими аминокиселини. Взети с храната повишават биологичната им стойност. Крайно необходими при непълноценно и еднообразно хранене.

При приема на аминокиселини най добре е да имате набор от няколко вида. Когато тренирате за маса, първо трябва да осигурите на тялото необходимите калории - с гейнер и след това вземете аминокиселини. Иначе те могат да се превърнат в гликоза за енергия, което не е добре. След тренировка трябва де се приемат аминокиселини с бързо действие - най добре течни. Най добри преди тренировка са BCAA. Суроватъчните аминокиселини се вземат с храната през целия ден - така се застраховате от недостиг на някоя от незаменимите аминокиселини. Могат да се вземат между храненията и през нощта - така се справяте с антикатаболните процеси в тялото. В този случай се използват аминокиселини в пептидна верига и хидролизиран протеин.

Когато се пази диета за орелефяване, приемът им е задължителен - придават на тялото желания сух вид. За начинаещите е важно първо да набавят гейнер и след това да мислят за аминокиселини - комбинацията от двете работи много добре.

 

 

 

 

Екип HOUSE OF SPORT