Авокадото произхожда от Централна Америка и е растение от семейство Лаврови. То е един от най-ценните продукти на суровоядците. Мазнини можем да си набавяме от растителните масла и ядките, но нищо не ги прави толкова лесно усвоими и вкусни, както този екзотичен плод. Той е с най-високо съдържание на мазнини и целулоза от всички други плодове. Авокадото съдържа комплекс от каротиноиди, предшествениците на витамин А. Освен неизброимите функции за зрението и имунитета, каротиноидите защитават клетките от рак и стареене. Авокадото съдържа много малко количество захар и освен това не е много калорично – то чудесно засища глада и идеално се смила. И е истинска благодат за диабетиците.
Към всичките му плюсове, трябва дa се добави и забележителното присъствие на витамин Е в него. Той в комбинация с каротиноидите, му осигурява добри антиоксидантни свойства. Едно от големите достойнства на този плод е, че с всичките си качества той създава стабилна защита срещу развитието на рака на простатната жлеза. За щастие този плод лесно се чисти и готви, и в правилния етап от зрелостта му той е вкусен както в най-простия си вид, така и в много сложни рецепти.
Авокадото е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Авокадото е подходящо и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.
Диетам с авокадо, която е предназначена само за 3 дни. В резултат на нея могат да се свалят около 1.5 кг.
Закуска: половин авокадо пълнено с нискомаслена извара.
Обяд: половин авокадо, нарязано на парченца, към него добавете варено яйце, малко краставица и зелен лук.
Вечеря: 90 грама леко запържена пържола, половин авокадо със сирене.