Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Тренировки на открито

Лятото идва, а с него все повече хора предпочитат тренировките на чист въздух под открито небе. Разбира се и тренировките в добре проветрена зала не са лош вариант, но те не могат да се сравнят с удоволствието от бягането по плажа или карането на велосипед сред природата. Поради тази причина все повече фитнес центрове започват да предлагат класове на открито и тренировки на чист въздух сред природата. Сред най-популярните аеробни активности на открито са бягането, скандинавското ходене и карането на колело. За тези, който търсят по ниско интензивни тренировки въздействащи както върху тялото, така и върху ума, се организират класове по йога и тай-чи на открито.

Заниманията на открито могат да се изпълняват в група, мини група от 3-5 човека или индивидуално. Обикновено заниманията в група се организират от инструктор, а индивидуалните тренировки - самостоятелно. Когато се организират класове от по-големите фитнес центрове може да има групи за начинаещи и по-напреднали, като така може да се подбере по-точно интензивността, която отговаря на вашите физически възможности.

Защо е важен чистият въздух?

Основният въпрос, който вълнува всички трениращи на открито е - възможно ли е в градска среда да се правят тренировки при всички вредни газове, прах и замърсяване? Истината е, че голяма част от активностите на открито предполагат високо кардио и респираторно натоварване, което изисква те да се практикуват в среда с максимално чист въздух. Затова тренировките в градска среда трябва да са далеч от промишлени зони и големи улици, а в най-добрия вариант да са в паркове, гори или близо до морето.

Какъв е ефектът от чистият въздух?

Заниманията на открито имат множество положителни ефекти както за физическото, така и за емоционалното състояние на човек. Въздушните бани действат успокояващо, облекчават симптомите на стреса и прекомерната възбуда. Също така чистият въздух нормализира кръвното налягане и стимулира метаболизма в тъканите. В допълнение, тренировките на чист въздух са много по-приятни и разнообразна от тази в залата, където след определен период те могат да ви се сторят еднообразни и да ви доскучаят. Така обичайната ви фитнес програма може да е причина за емоционална умора и да намали мотивацията ви. Затова по-различната обстановка, новите упражнения, приятния бриз, слънцето и чистият въздух могат да ви изкарат от рутината на залата.

Какво е важно за тренировката на открито?

Ако решите да тренирате на открито, обърнете внимание на екипа си. Първото нещо, което трябва да изберете внимателно са обувките - те трябва да са удобни, с подходящи подметки и по възможност да стабилизират добре глезените. За обличане трябва да подберете удобен екип изработен от подходяща материя, които не задържат потта, а позволяват на кожата да се охлажда и диша.
Основното, което трябва да запомните: трябва да се облечете така, че в началото да ви е леко хладно, а 10-15 минути след като започнете трябва да ви бъде комфортно топло, но не и горещо.

 

www.framar.bg

Framar.bg