Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Що е то? Фитбол

Какво е фитбол-ът?

Фитболът е гигантска топка, с помощта на която се реализират различни упражнения, подобряващи координацията и баланса на тялото. В същото време помагат за повишаване на тонуса на мускулите и тяхната сила. Тренировката с фитнес топка е забавна, полезна за здравето и няма ограничение за възрастта. Заради сферичната си форма и нестабилната повърхност, помага много при превенция на контузии на гърба, и по специално в зоната на кръстта и таза. Без съмнение една чудесна, нова и полезна за здравето форма за правене на упражнения.Fitjes_topka-3 Тонификацията на цялото тяло е гарантирана.

От къде идва идеята за създаване на фитнес топката?

Фитболът е създаден в началото на 60-те години в Швейцария и малко по-късно се разпространява из цяла Европа, Северна Америка и Австралия. През 60-те години на миналия век физиотерапията се възползва от новото изобретение, за да реализира програми за рехабилитация и третиране на неврологии на гърба, колената и раменете, както и третиране на пробелми със стойката на тялото и неговия баланс.

В края на 80-те години, благодарение на многофункционалността си, швейцарските топки започват да се използват във фитнес залите. Оттам нататък тяхната експанзия е прогресивна защото помагат за подобряване не само на физическата кондиция – гъвкавост, сила, издържливост, но също така и за по-добри координативни качества като баланс, стойка на тялото и динамичната координация като цяло.

Къде се използва фитнес топката?

Както във фитнес залите, така и в къщи. Единственото изискване е да си купите гигантската топка по ваш размер и да разполагате с пространство за реализиране на упражненията с фитбол. Фитболът е идеалният уред за реалзиране на рехабилитация в домашни условия. Чудесна форма за тренировка и забавления за деца и техните родители. особено подходяща за тонифициращи упражнения в домашни условия.

Какви упражнения могат да се правят с Фитбол?

За да стане още по-приятна тренировката с швейцарска топка, хубаво е тренировката да бъде придружена от подходяща музика. Една тренировъчна сесия трае 20-30 минути. 3-4 пъти в седмицата са достатъчни, за да се извлече позитивен ефект за мускулите, сърдечно-съдовата система, както и психо-емоционалното състояние на отделната личност. Взависимост от стойката, която се заема, се работи върху една или друга част на тялото. Винаги се започва с разтягане, за да може тялото да отговори адекватно на очакващите го физически натоварвания.

Сложни ли са упражненията с Фитбол?

Фитболът може да функционира като алтернатива на традиционния стол. Най-обикновеното действие като сядането върху швейцарската топка, вече е едно леко, приятно и тонифициращо упражнение. За да запази баланса върху нестабилната повърхност на фитнес топката, тялото ни реализира непрекъснати корекции, като по този начин се подсилват мускулите на гърба. Коремните мускули Fitnes_topka-2също работят „несъзнателно" защото те са отговорни за подръжка на центъра на тежестта. Краката пък от своя страна, се тонифицират чудесно в опита на тялото да запази баланса.

Техниката за сядане върху фитнес-топката изисква предварителна концентрация, като основният акцент е поставен върху контрол на торса и начина на сядане /най-добре е да си представите, че движенето е също като правилното клякане – гърбът е прав, коремът глътнат и краката образуват прав ъгъл при свиване/.

С фитнес топката могат да се работи върху различни мускулни групи – четириглавия бедрен мускул /квадрицепс/, гръб, рамена, ръце, седалищен мускул, коремни мускули...

Какви усещания се създават в организма при изполване на фитнес топка?

Упражненията с фитнес топка помагат на тялото да спечели повече сила и мускулен тонус. Подобряват координацията и баланса. Физическите усилия се реализират върху нестабилна повърхност, с което фитболът много често служи като средство за превенция срещу гръбначни изкривявания. Много рехабилитационни програми отделят специално внимание на упражнения с фитнес топка за зоната на кръстта и таза. Именно заради тази си функция, фитнес топката е много подходяща за упражнения по време на бременност.

Кой може да използва фитнес топката?

При упражненията с фитнес топка почти липсва удар на повърхност с повърхност, което ги прави подходящи за хора от различни възрастови групи, от деца до зрели персони в чаровната възраст над 70 години. За подрастващите Фитболът е особено атрактивна форма за игра. За хората от третата възраст е подходящ заради възможностите да се нагласява според болежките на всеки един. И за начинаещите спортисти – заради лесните и забавни упражнения, които могаг да се реализират с тази гигантска топка.

Какви недостатъци има Фитболът?

Една от основните негативи на фитнес топката е размерът...и това,че заема място при съхранение. Особено важно е да се избере подходящ размер, според ръстта на практикуващия с Фитбол. Размерът на фитнес топката зависи от височината и теглото на Fitnes_topka-4спортуващия.


На човек висок 150 сантиметра, му кореспондира фитнес топка с диаметър 45 сантиметра.

Ако е висок 160 сантиметра, ще се наложи да се снабди с фитбол с диаметър 50 сантиметра.

Над 170 сантиметра – диаметърът на швейцарската топка трябва да е 60-65 сантиметра.

Най-важното при избора на фитнес топка е да се чустваш удобно и сигурен, седнал върху нея. Много е възможно ако не е напомпена достатъчно или пък е ако много твърда, топката да те „изтърбуши" от себе си. Именно за това не бива да се пренебрегват правилата за безопасност – подходящ размер на фитбола, 90 градусови ъгли при свивките и достатъчно пространство за упражнения.

Необходимо е също да си наясно, че физическата работа с фитнес топка е прогресивна. Не бива да се насилваш за трудни упражнения, ако все още си начинаещ...лека по лека е най-подходящата линия за следване.

екипа на House of Sport