Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Петък 13-и

В много страни на света суеверните хора се боят от петъка, когато той съвпадне с 13-то число. Те очакват неприятности и се стараят да не взимат сериозни решения, а всички беди, които им се случват приписват на фаталния ден. Страхът от „петък 13-и” се нарича „параскевидекатриафобия”. Както сами се сещате, думата е гръцка и е съставена от три други – „параскеви”, което означава „петък”, „дека триа” е „тринадесет”, а „фобия” е „страх”. Някои смятат, че именно в петък 13-ти Адам и Ева са откъснали забранения плод и в такъв зловещ петък Каин убил брат си Авел. Разпятието на Христос също е в петък.

На 13 октомври 1307-ма по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

Малко хора са готови да сключат брак в петък, 13-и. През 1913 г. обаче свещеник от Мидълтаун, Ню Джърси, заклеймява широко разпространеното суеверие и предлага безплатни венчавки в този ден.

Едно от табутата, свързани с петък, 13-и, е свързано с Библията. На Тайната вечеря са присъствали 13 души, а Иисус Христос е разпънат на кръста в петък. Заради това суеверие във Франция дори има професионални гости, които се канят, в случай че на трапезата се окажат 13 човека.

Символика на числата

Числата са играели важна роля в човешкия живот. Още от дълбока древност е имало сакрални числа. За Българите (и не само) подобни са били примерно числото три - символ на трите измерения подземно царство, наземно и небесно по-късно подобен смисъл придобива и в християнството, но там числото три е свещено и заради Св. Троица - Бог, син и Св. Дух. Числото четири също има сакрален смисъл поради значението му на четирите посоки на света. Седем се смята също за добра цифра тъй като е съчетание между предните две. Числото 12 е символ на хармонията и пълната затвореност, символизира затварянето на цикъла и  началото на нов.

Митът за петък 13-ти и рицарите тамплиери

 

На тази илюстрация от 1800 г. рицари тамплиери съпровождат християнски поклонници по пътя към Йерусалим. Векове след разпадането на ордена, петък 13 погрешно се приписва на арестуването им.
Илюстрация: Universal History Archive, Getty

Трудно е да се установи произходът на суеверията. Често има по няколко теории за това откъде идват те - както и хора, готови да ги развенчаят. Петък 13-ти е подобен пример.

Ако сте чели романа на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“, вероятно си спомняте, че арестуват членовете на Ордена на тамплиерите в петък, 13-ти. Книгата популяризира вярването, че именно тези арести са причина хората да се страхуват от датата.

„Що се отнася до тамплиерите, всички данни сочат, че те са били просто едни изключително скучни римокатолици“, казва обаче Хелън Никълсън, професор по средновековна история в Университета в Кардиф.

Орденът на рицарите тамплиери възникнал около 1119 година и включвал неженени млади рицари, които защитавали Йерусалимското кралство и християнските поклонници в Светите земи. През следващите два века според обичайната за времето си практика християни дарявали земя и пари на ордена и в крайна сметка тамплиерите забогатели значително.

През 1307 година обаче френският крал Филип IV свършил парите и решил да посегне към авоарите на рицарите.

„Стандартното обвинение срещу политически врагове в началото на XIV век е било ерес или магия“, казва Никълсън. Кралят избрал обвинението в ерес и на 13 октомври 1307 година, петък, заповядал да арестуват няколко тамплиери. Макар че папа Клемент V нямал отношение към отправеното от краля обвинение в ерес, той все пак бил принуден да разпусне Ордена.

Оттук започнали и конспиративните теории.

И макар някои от рицарите тамплиери наистина да били арестувани в петък, 13 октомври, суеверието не идва оттам.

В момента най-актуалната версия е, че петък 13-ти не е бил свързван с лош късмет до 1907 г., когато излязъл роман, озаглавен „Петък, тринайсти“. Авторът на книгата Натаниел Лахенмайер твърди, че преди 20 век числото„13“е носило лош късмет, както и денят „петък“, но „петък 13-ти“ не е съществувало като понятие.

Дали суеверията са започнали с този роман или не, едно е ясно - много от обясненията като това, свързано с тамплиерите, са скорошни измислици. Както и много от митовете за тези рицари.

nationalgeographic.bg