Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Основателят на съвременния бодибилдинг - Джо Уилър

Поради не завиднитев си размери като юноша ( 167 см/ 52 кг.)  Джо често е бил напада и ограбван от своите по-едри връстници. Точно за това той решава да се запише да тренира борба, но получил отказ от треньора, тъй като той се усъмнил във възможностите на Уидър да се справи с натоварването. Тогава бъдещият фитнес гуру се снабдил с една ос и две колела от едно трамвайно депо и от тях направил щанга. Започнал, откъдето започнали всички в онези години – от  дворовете и мазетата.

Джо Уидър е роден на 29-ти ноември, 1920 в Монреал, Канада. Въпреки, че това е само официално приетата версия. Пожар унищожил регистрите дава възможност за множество спекулации относно датата на раждане на този велик, човек като в различни издания е възможно да се срещне дата на раздане в периода от 1920-1922 г.

Желаейки да сподели със света своят опит, Джо първо започнал създаването на издателската си империя. Само седемнадесет годишен той изпечатал и пуснал на пазара първото си списание "Вашата физика" с много малък тираж, което бързо се разпродало поради желанието за тренировки и гладът на пазара за такава литература. Списанието е сменяло името си  няколко пъти и е най-успешното издание в кариерата му. Последното му название е популярно и у нас. То е "Мускули и Фитнес".

Неговата издателска дейност продължава със списания като "Да живееш здравословно", "Здравословна бременност", "Флекс", "Мускулна сила", "Мистър Америка" и редица други. Той е абсолютен пионер в изданията за културизъм и фитнес, успял да покрие много и най-различни ниши.

Освен списанията Джо е издал и няколко книги. Първата и най-известна от тях е "Системата на Уидър за бодибилдинг", публикувана 1981, а последната е в съавторство с брат му, Бен "Братя от метал" от 2006 г. Джо Уидър също така е създал собствена линия спортно и домашно облекло, а освен това е и голям производител на хранителни добавки.

Представа за спорта

Характерен за него е холистичният подход. Той първи разглежда бодибилдинга като съвкупност от тренировка, хранене и почивка и първи обвързва резултатите не само с тренировката, но с умствената ангажираност и психическото натоварване. Към всичко това на сметката му трябва да пишем и тренирането на най-великите културисти и, разбира се, основаването на емблематични състезания като Мистър и Мис Олимпия и състезанието за ветерани Мастърс Олимпия.

Времето на Уидър завинаги ще остане като епоха в бодибилдинга. Много от методите му са спорни, самият той е сядал на подсъдимата скамейка заради съмнения в некоректна реклама на съплеменните му, невярно съдържание и лъжливи обещания, но е факт, че по един или друг начин той превърна културизма от занимание по мазетата в световноизвестен спорт.

Тренировъчни принципи

Тренировъчните принципи на Джо са изключително популярни и се използват и днес. Той създаде основите на науката за бодибилдинга. Първият принцип, който системата на Уидър даде, е изолацията. Изолирането и тренировката на определени, отделни мускулни групи и концентрирането върху тях е първият и съвременен принцип на бодибилдинга. Друга идея, която Уидър усъвършенства е т. нар. Треноровъчен преотитет. Той се изразява в наблягане на натоварването при тренировките на изоставащите муслулни групи.

Като разновидност на изолацията авторът е развил принципа на предварителната умора. Казано с други думи, при комплексно натоварващи упражнения като мъртва тяга или лег е възможно малка мускулна група да "фалира" преди целевата - като гърди или гръбен разгъвач; следователно трениращият е добре да тренира предварително за този мускул, за да е сигурно, че той ще бъде трениран до границата на умората.

Принципът на пирамидата е познат на всеки билдър. Той предполага увеличаване на работната тежест за сметка на намаляване на повторенията в тренировката; по този начин едновременно мускулната група се загрява и се подготвя за идващото увеличено натоварване, без да се претоварва. Принципът е подходящ за най-различни тренировки, като най-често ще го срещнем в силовите или мускулно изграждащите тренировки.

Тренировъчните серии не са принцип, но са философия, изработена от Уидър в подробности като комбиниране на сериите. Той за пръв път прокарва суперсериите, гигантските серии, както и комбинирането на мускулни групи антагонисти и протагонисти в една и съща серия. Той загатва и за дроп сериите, както и следи за интензитета на тренировката: съкращаване на почивките между сериите и увеличаване на последните. Сериите и политиката към тях и то - разнообразната политика към тях са в центъра на Уидъровите принципи.

Уидър прокарва и т.нар. "инстинктивна тренировка", т.е. самонаблюдение по време на работа и промяна на тренировката според общото физическо и психическо състояние. Факт е обаче, че на повечето от тези принципи Уидър не е изобретател, а по-скоро първият публикатор, популяризатор.

Хранене и почивка

Уидър прокарва идеята за здравословното хранене като научен, а не фитнес подход, т.е. прилагане в спорта на научни и доказани методики. За него храненето е здравословно, а не самоцелно насочено само към мускулен разтеж. Това и се опитва той да прокара през целия си живот. За съжаление в неговото време науката за храненето е едва прохождаща и принципите му са "белязани" от популярната в онези години "омраза" към мазнините. Неговата диета включва умело балансирани въглехидрати и белтъчини, основно, също така витамини и микроелементи и добавки от естествени източници. По-късно тази негова настройка е видима и във фитнес продуктите му.

По негово време започва да се проумява, че почивката е неразделна част от растежа, че всъщност именно по време на почивката мускулът расте. Този принцип Уидър прилага при изграждане на сплит системите си, балансирани, с 3 до 5 тренировки седмично. На практика неговите системи дават всичко в бодибилдинга за десетилетия. Неговата тренировка, чиито антагонист са тренировките на братя Менцер, е всъщност най-популярният фитнес и бодибилдинг подход сред любители и професионалисти в течение на много години.

Треньорска кариера

В списъка с тренирани от Уидър културисти ще намерим много познати имена. Пръв сред тях разбира се е настоящият губернатор на Калифорния, Арнолд Шварценегер, някога чужденец, приет в САЩ само благодарение на Джо Уидър. Други имена  срещани в списака са Майк Катц, Джак Делингер, Рей Шефър и много други.

Много културисти са възприели тренировъчната система на Уидър (или части от нея), без да са тренирани лично от него. Но най-важните стъпки в треньорската му кариера са самите състезания. Той е основател на най-известните дисциплини и организации в съвременния културизъм. Част от тях са:

  • През 1946 Джо основава международна федерация по културизъм и фитнес (IFBB). Сега страните членки са 176.
  • Същата година е организирано първото състезание по културизъм, Мистър Канада.
  • През 1965 двамата братя организират първото състезание Мистър Олимпия, сега световен бодибилдинг форум.
  • Доста по - късно, през 1980 Джо подпомага провеждането на първото състезание Мис Олимпия.

Както виждаме значението на Уидър за професионалния спорт е ключово и не е чудно, че много атлети са минавали или искали да преминат през школата му. През миналата година светът завинаги се прости с брата Бен Уидър. И макар че Джо вече е стар - при всички положения между 85 и 90 години - и на официалните мероприятия се налага да бъде подпомаган, той все още носи излъчването и пламъкът в очите от младите години. Защото не силата, не мускулите, не дълголетието и не шампионите са неговото истинско постижение във спорта.

Независимо дали приносът на братята ще бъде превъзнесен и възвеличен или пък отречен от бъдещите открития и забравен, пламъкът и духът, които те раздухаха, няма да угаснат; те ще живеят, докато има хора с млад дух, желаещи постоянно да се усъвършенстват и развиват.