Мазнините са задължителна съставка на храната. Енергетичният еквивалент на 1 грам мазнини се равнява на 37,7 килоджаула (9 килокалории).
Хранителните мазнини са единствените доставчици на незаменими (есенциални) мастни киселини, които изпълняват важни мембранни функции и играят ролята на разтворители и преносители на мастно-разтворимите витамини А, D ,Е и К.
Основните мастни групи са:
- Фосфолипиди - главният представител е лецитинът, когото приемаме с житни и бобови семена и зародиши, ядки, нерафинирани растителни масла, месо, риба, хайвер
- Стероли - богати на растителни стероли са гъбите, зародишите на семената и нерафинираните растителни масла. За човешкия организъм основно значение имат животинските стероли холестерол, сквален и техните производни. Богати на холестерол храни са яйчният жълтък, мозъкът, тлъстите меса и мастните произведения, пълномаслените млечни продукти. При нарушение в мастния метаболизъм повишената концентрация на холестерола в кръвната плазма се приема като фактор за атерогенния риск;
- Мастно-разтворими витамини - А, D, Е и К
- Пигменти и други микросъставки
- Триглицериди
- Мастни киселини
- Есенциални мастни - доставят се от мазнините на риби и други морски животни.
Чревната резорбция на мазнините протича безпрепятствено при 90% усвояемост.
Потребностите от мазнините при здравословно хранене са в граници от 68 до 138г/24 часа в зависимост от пола, възрастта и физическото натоварване. При диетично и профилактично хранене енергийният дял на мазнините трябва да представлява по-малко от 30% от общия енергиен прием.
Животински мазнини: Мазнина - черен дроб от треска 99.9% ; Свинска мас - топена 99.7% ; Говежда мазнина от печено месо 96.5% ; Бекон 65%
Млечни мазнини : Масло 83.2% ; Сметана - разбита (40%) 40%; Яйчен жълтък 32% ; Сметана - разбита (10%) 10%
Растителни мазнини: Соево масло 99.9% ; Соево масло 99.9% ; Палмово масло 99.8% ; Слънчогледово масло 99.8% ; Зехтин 99.6% ; Ленено масло 99.5% ; Сусамово масло 99.5% ; Кокосово масло 90% ; Фъстъчено масло 50% ; Маслини черни 22% ; Маслини зелени 13.3% ; Авокадо 24% ; Кокосово брашно 62%
Източник: интернет