Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Исторически преглед на силовият трибой в България

Началото на развитието на силовия трибой със състезателна насоченост в България е месец Септември 1990год. се спряга с името на Евгений Попов – бивш Европейски шампион по вдигане на тежести. През 1991 година той  участва в Световното първенство и се класира на осмо място в трибоя в кат. + 125кг., печелейки  сребърен медал в движението “мъртва тяга”. През 1992 год. друг бивш щангист – Ивелин Петров започва целенасочени тренировки по силов трибой и участва в Световни и Европейски шампионати. В началото на 1994год. Иван Абаджиев – световно известен специалист в областта на силовата тренировка сформира група от 4 –5 атлети, които започват тренировки по негова методика. В резултат на това Ивелин Петров печели Европейската титла в кат. до 56кг. за 1994год., подобрявайки и Европейския рекорд в трибоя през 1994год. През 1995год. Състезателите Ивелин Петров и Евгени Попов спечелиха сребърни медали от Европейското първенство и се класират на 4 то място на Световното първенство.

 През 1996год. Ивелин Петров печели втори сребърен медал от Европейското първенство, на Световното той се класира на 4 то място, а Евгений Попов на 6 то място в трибоя. Българската Федерация по Културизъм и силов трибой ръководи дейността на двата спорта от 1993год. до 1996год. На 16.09.1996год. бе създадена “Българска федерация силов трибой с Председател Пламен Бонев и секретар Михаил Савов. От началото на 1997год. започва активната дейност на БФСТ по развитието на силовия трибой в страната:

  •   Преведен и адаптиран към българските условия е спортно-техническия правилник на международната федерация.
  •   УС на БФСТ утвърждава спортен календар и възлага на Христо Меранзов – технически директор на федерацията и дългогодишен международен съдия по вдигане на тежести, да разработи програма и обучението на съдии за провеждане на състезания. Като през Февруари 1997год. завършва успешно първият съдийски семинар и са категоризирани 15 души в републиканска съдийска категория. През 2000год. 5 български съдии стават международни.
  •      През Март 1997год. се провежда първият държавен шампионат и са излъчени първите шампиони на България. Утвърждава се план-програма и състав на националния отбор с треьор Любомир Илиев –гл.ас. в НСА – София. Поставя се кандидатурата на България пред Международната и Европейска федерация за провеждане на техни първенства в България.
  •      Ставаме домакини на турнир “ Дунавска купа” 1999год., Европейско първенство за юноши и девойки за 2000год., Световно първенство за юноши и девойки за 2001год. и получаваме домакинство на Европейско първенство за мъже за 2003год. и Световно първенство за юноши и девойки за 2004год. БФСТ се включва в държавния бюджет чрез Комитета, Агенцията, а по-късно Министерство за младежта и спорта.