Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Стартира Рали Сърбия

От дата: 24-06-2011 г.

Тази вечер пред Кметството на Белград ще бъде даден церемониалният старт на Сърбия рали. Състезанието е част от националното първенство на България, което обяснява и присъствието на 16 наши екипажи. Така е от години и именно това чуждестранно присъствие направи от състезанието на съседите и втория по значимост старт от Купата на ФИА за Източна Европа. И шестнадесетте български автомобила са регистрирани за надпреварата в нашето първенство, но и ще събират точки за европейската купа.

През последните десет години, ако се изключи 2010 г., когато победител е Марко Темпестини (италианец, каращ с румънски лиценз), в края на годината Купата на ФИА винаги е ставала притежание на някой от нашите екипажи. Истинската надпревара в Сърбия обаче започва утре сутринта, когато ще се проведат девет етапа (обща дължина от 144.90 км. Това са три трасета - Райкович (23.26 км), Дивчибаре (14.47) и Ластра (10.60), които в рамките на 10 часа се преминават по три пъти. Общо в съботния ден на пилотите предстои да навъртят 240.21 км. И трите трасета обаче са с много лош и хлъзгав асфалт. Това важи с особена сила за Дивчибаре, чийто асфалт е с множество маслени петна, останали от работещите за недалечната кариера тежки камиони. Сега времето в Белград е горещо - между 35 и 37 градуса, но ако завали, километрите на Дивчибаре се карат като на ледена пързалка.

Трите скоростни етапа край Белград (три трасета с обща дължина от 56.10 км) са разположени край Белград и са добре познати от години. Две от тях - Кошутняк (8.37) и Авала (7.66) са в два от парковете на сръбската столица. Те се караха както през миналата година, така и преди десет години в другото съседско рали "Интерспийд".

Общо за старта на сръбското рали за заявени 43 екипажа, като от тях, освен българските, в надпреварата ще се пуснат още четири хърватски автомобила, два румънски и един тандем от Италия.

Ето как изглежда генералното класиране на първите шест екипажа в първенството преди старта на Сърбия Рали: Димитър Илиев/Янаки Янакиев (Виваком Рали Тим, Шкода Фабия S2000) 39 т., следвани от Крум Дончев/Петър Георгиев (Глобул Рали Тим, Пежо 207 S2000) 26, Петър Гьошев/Димитър Спасов (Престиж Рали Тим, Пежо 207 S2000) 23, Тодор Славов/Добромир Филипов (БулБет Рали Тим, Рено Клио R3) 16, Иван Ганчев/Петър Илиев (Ви Джи Рали Тим, ФИАТ Пунто) 12, Огнян Герджиков/Николай Китанов (Октан Рейсинг Тим, Рено Клио Спорт) 8 т., и др.

sportal.bg