Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Международен Ден на Балета

От дата: 29-04-2013 г.

 

Днес е Международният ден на балета.

През 1982 г. по инициатива на Международния театрален институт е взето решение 29 април да бъде обявен за Международен ден на балета. На този ден през 1727 г. е роден великият френски балетмайстор Жан-Жорж Новер (поч. 19.10.1810 г.).Новер остава в историята като най-големият реформатор и теоретик на хореографското изкуство, смятан за „баща“ на балета в днешния му вид.

Новер долавя, че в балета има един чисто живописен елемент, който е в основата на въздействащата му сила: “Балетът представлява картина, или по-вярно ред картини, свързани с едно цялостно. Сцената можем да разгледаме като платно, на което балетмайсторът запечатва своите мисли, посредством музиката, декорите и костюмите, дава на картината колорита, защото балетмайсторът е живописец!”

Не случайно Новел е хореографът, който въвежда характерните позиции на ръцете и краката, които и досега са в основата на класическия танц. Знаменитият балетмайстор е работил в парижката „Гранд опера“ и в операта в Лондон. Поставил е над 80 балета.

Изминалите два века не са изтрили спомена за уникалния Новер. А нареченият в негова чест Ден на балета постепенно преминава в професионален празник на целия танцуващ свят – театри за опера и балет, съвременни танцови трупи, ансамбли за съвременен и народен танц, както на професионалните, така и самодейни артисти,танцьори, които обичат музиката и танците.