Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Консумираме само 5 до 10 % от биопродукцита на страната

От дата: 05-12-2011 г.

Само 5 до 10% от чистата земеделска продукция, която се произвежда у нас, се консумира от хората в страната. Това стана ясно в рамките на кръгла маса, посветена на биобизнеса в България.

Статистиката показва, че у нас се произвежда достатъчно чиста екологична храна, но тя не се реализира на българския пазар, заяви доцент Владислав Попов от Aграрния универитет в Пловдив, цитиран от БНР. "Българската биологичнa продукция, която отива за експорт в Европа, се връща с тройни и четворни цени в България", посочи той.

У нас има поле за развитие на биоземеделието. С холандско финансиране в Родопите вече се работи по проект, който да даде алтернатива на местното население. "Целта е да научим тези хора как да създадат бизнес от защитените местности, които имат, и да го комбинират с консумацията на биологични храни. Нека се обърнем към селските райони, в които, ако има едно младо семейство, то се чуди как да отглежда децата си и как всяка сутрин да ги води до училището", призова Владислав Попов. 

Малцина са предприемачите у нас, които са пробвали да развиват биоферми, но опитът им е по-скоро негативен, сподели Кирил Вътев, собственик на месопреработвателна фирма. Според него по биопотенциал България е на първо място в Европа.

От хранително-вкусовия бранш настояват за държавна политика, която да развие сектора.

 

Източник:
  • AGRO.BG
  •  

    Автор: http://agro.bg