Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

ЕК с нов законопроект за храниелните добавки

От дата: 16-11-2011 г.

Очаква се в най-скоро време използването на добавки в храните да бъде още по-прозрачно и безопасно. Този ефект се дължи на приетите два нови законопроекта приети от Европейската комисия, съобщиха от пресслужбата наЕК.

„Днешният ден е особено важен за усилията ни да повишим безопасността на храните в Европейския съюз. Приемането на двата регламента за добавките ще даде по-големи възможности и на гражданите, и на промишлеността, защото всички заинтересовани вече ще могат по-лесно да установяват точно кои добавки са разрешени в различните храни.Казано накратко — ще имаме по-добре информирани граждани и същевременно хранителна промишленост на Съюза, която разполага с необходимите инструменти, за да предлага иновативни и безопасни продукти““, заяви комисарят за здравеопазването и потребителите Джон Дали.

Чрез два регламента ще се изработят два списака. Първият ще влезе в действие през 2013 г. и се отнася до добавките в храните. Този списък съществува и като онлайн база данни (https://webgate.ec.europa.eu/sanco_foods/?sector=FAD), ще позволи на потребителите, стопанските субекти в хранителната промишленост и на контролните органи лесно да установяват кои добавки са разрешени за конкретна храна.

Вторият списък касае добавките в съставките на храните, като други добавки, ензими, ароматизанти и хранителни вещества, и ще започне да се прилага 20 дни след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

Прозрачността на новите списъци се гарантира. Отсега нататък разрешените употреби на добавките ще бъдат изредени по категориите храни, към които могат да се добавят. Това ще бъде подобрение тъй като досега списъците на добавките били разпръснати в няколко приложения на три различни директиви.

От новите списъци веднага става ясно, че при някои категории храни разрешените добавки са изключително малко или такива изобщо няма. Такива категории са например неароматизираното кисело мляко, маслото, компотите, макаронените изделия, обикновеният хляб, пчелният мед, водата и плодовите сокове.

При други категории — обикновено тези, в които са храните с голяма степен на преработка — например захарните изделия, снаксовете, сосовете и ароматизираните напитки, са разрешени многобройни добавки.

списъкът на добавките, които могат да бъдат добавяни към други добавки, ензими, ароматизанти и хранителни вещества, ще гарантира ограничаването на използването на тези вещества.

Новото законодателство предвижда още и :

1. добре дефинирани условия кога в храните могат да се използват добавки

2. категоризация на храните, при която добавките са изредени ясно по категории храни, към които могат да бъдат добавяни

3. програма за цялостна нова оценка на безопасността на всички разрешени добавки

4. ясни насоки и указания за заявителите на нови употреби на добавки в храните.