Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Галерия: Eco weekend в града на липите 16-17.04.11г.

Учениците от ГПЧЕ Ромен Ролан - Стара Загора организираха екоуикенд в града на липите!

Събитието се състоя на 16ти и 17ти април и включваше серия от инициативи – представяне на организации и проблеми в Парк “Аязмото”, почистване на парк “Загорка”, обновяване на маркировката на екопътеката до Ягода и разходка по нея, както и съпътстващи събития като презентации, конкурс за вегетариански рецепти и др.


Инициативата на учениците е вдъхновена от участието им в програмата Европейски училища за жива планета на Световния фонд за дива природа (WWF), финансиран от фондация ЕРСТЕ. В програмата участват източноевропейски държави, през които преминава река Дунав или които са част от водосборния й басейн, като от всяка държава участват средно по три училища. Учениците от всяко училище формират екип, който измисля, инициира и реализира еко-проект в рамките на учебната година. Именно такъв проект е и “Екоуикенда”, който учениците организираха през почивните дни в Стара Загора.Целта на събитието бе да се представи повече информация, за това как да намалив своя “екологичният отпечатък” и вредата, която всеки от нас нанася на околната среда. Призива на учениците към хората, в тази насока, беше “Стъпвай леко”.


За участие в инициативата учениците бяха привлекли “Зелени Балкани”, "Сдружение за съвременно изкуство и култура - Различният поглед", Туристическо дружество „Сърнена Гора”, ЕС “За Земята”, “Велоеволюция”, биомаркет „Organic Green House”, „Институтът по розата и етеричномаслените култури” и фирма „Фрамар”, Клуб “Приятели на водата” от ГПЧЕ и др.На 16ти април, всички организации представиха дейността си в парк Аязмото. Посетителите на събитието имаха възможност да научат повече за загубата на биоразнообразие, причинена от човека, за екологичното строителство, за алтернативния начин на транспорт, за “екологичните” ползи от вегетарианството, за “биопродукти” като храни и козметика и пр.


На 17ти април, учениците организираха разходка по обновена от самите тях и туристи от ТД „Сърнена гора” пътека от Стара Загора до с. Ягода, както и почистване на Парк "Загорка", в които участваха десетки граждани на Стара Загора.