Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Хрупкав флейкс от амарант

Цена: 6.25 лв.
Не е наличен в момента
за информация и препоръки
0887 558 884
Био Класа

Хрупкав флейкс от амарант информация

Амарантът бил основна зърнена храна на ацтеките. След завладението на испанците, всички растения от амарант били изгорени, използването му било забранено и неговото притежание било строго наказвано.

Амарантът представлява средно високо, широко-листесто, храстовидно растение, което достига височина около 1м 50см и произвежда светли цветове, съдържащи голямо количество семена. ( Едно растение от амарант може да произведе повече от 60 000 семена). Амарантът е член на семейство Chenopodiaceae , следователо е родственик на цвеклото, спанакът, киноата и др. Поради това, някои от хранителните му характеристики за повече като на тези тъмно зелени зеленчуци, отколкото като на зърнените култури, които са част от съвсем друго семейство. Като киноата и просото, амарантът не е зърно на теория, но понеже се използва в добра комбинация с други зърнени култури в някои ястия, се смята за такова.

Състав

150г хрупкав флейкс от амарант.

Когато става въпрос за съдържанието на солидно количество витамини, минерали и аминокиселини, амарантът много наподобява другите житни култури (като пшеница). Но когато се спомене амарант, има четри хранителни вещества по които основно се раличава от останалите. Първото е аминокиселината лизин. Повечето от другите житни култури са с ниско съдържание на тази аминокиселина. Амарантът дори съдържа 2 пъти повече лисин, отколкото пшеницата.

Следват минералите: калций, желязо и магнезий. В амарантът има четири пъти повече калций и два пъти повече желязо и магнезий от пшеница. Амарантът може да бъде варен като другите зърнени култури, като се получава структура на овсесена каша. Може да бъде комбинирано с други зърна, а също може да бъде изпукан на тиган като царевица, което му придава вкус на орех и хрупкавост.

Употреба

Добавете мляко или консумирайте директно.