Хрупкав флейкс от амарант информация
Амарантът бил основна зърнена храна на ацтеките. След завладението на испанците, всички растения от амарант били изгорени, използването му било забранено и неговото притежание било строго наказвано.
Амарантът представлява средно високо, широко-листесто, храстовидно растение, което достига височина около 1м 50см и произвежда светли цветове, съдържащи голямо количество семена. ( Едно растение от амарант може да произведе повече от 60 000 семена). Амарантът е член на семейство Chenopodiaceae , следователо е родственик на цвеклото, спанакът, киноата и др. Поради това, някои от хранителните му характеристики за повече като на тези тъмно зелени зеленчуци, отколкото като на зърнените култури, които са част от съвсем друго семейство. Като киноата и просото, амарантът не е зърно на теория, но понеже се използва в добра комбинация с други зърнени култури в някои ястия, се смята за такова.
Състав
150г хрупкав флейкс от амарант.
Когато става въпрос за съдържанието на солидно количество витамини, минерали и аминокиселини, амарантът много наподобява другите житни култури (като пшеница). Но когато се спомене амарант, има четри хранителни вещества по които основно се раличава от останалите. Първото е аминокиселината лизин. Повечето от другите житни култури са с ниско съдържание на тази аминокиселина. Амарантът дори съдържа 2 пъти повече лисин, отколкото пшеницата.
Следват минералите: калций, желязо и магнезий. В амарантът има четири пъти повече калций и два пъти повече желязо и магнезий от пшеница. Амарантът може да бъде варен като другите зърнени култури, като се получава структура на овсесена каша. Може да бъде комбинирано с други зърна, а също може да бъде изпукан на тиган като царевица, което му придава вкус на орех и хрупкавост.