Кафява леща 500г. информация
Лещата съдържа много полезни вещества сред които фолиева киселина, желязо, бета-каротин, тиамин, калций, магнезий, витамини РР и В, мед, цинк, хром, йод, натрий и фосфор. Благоприятно повлиява функциите на нервната, сърдечно-съдовата и имунната система. Съвместима с хранителния режим при диабет. Много подходяща за вегетарианци, поради голямото количество протеини.
Състав
Хранителна стойност за 100 гр:
Енергийна стойност - 1664 kJ/ 398 kcal
Мазнини - 1.5 гр
от които наситени - 0 гр
Въглехидрати - 74.2 гр
от които захари - 1.1 гр
Протеини - 22 гр
Фибри - 17 гр
Сол - 0 гр
Употреба
Накиснете в студена вода за 1-2 часа (това ще улесни последващата термична обработка). Изплакнете и я сварете във вода в съотношение 1:2 или 1:3 - в зависимост от желаната гъстота. Посолете накрая, тъй като ако добавите сол в началото, ще забавите варенето. Стремете се да прибавяте лимонов сок към готовите ястия - храните с витамин C (като цитрусите) подпомагат усвояването на желязото, на което е богата лещата.