Сусамов тахан, суров 250гр. информация
Сусамовия тахан е богат на витамини и минерали, приготвя се от 100 % смляно сусамово семе, като не съдържа консерванти и примеси.
Сусамовият тахан е балсам за стомашно-чревния тракт (1-2 лъжички на гладно при гастрит и язва). Този ефект се дължи на високо качествените му мазнини. Съдържа още незаменими аминокиселини (което го прави пълноценна храна), витамини – Е (който е силен антиоксидант), РР, В1, както и микроелементи – силиций, фосфор, магнезий, калий. Високото съдържание на калций го прави подходящ за деца (при растежа на костите) и възрастни (намалява разреждането на калция в костите). Помага при възпаление на гърлото, гласовия апарат.
Таханът всъщност е каша от смлян и печен сусам. Семената съдържат: 60% мазнина, олеинова и линолова киселина, 19% белтъчини и 17,5% разтворими въглехидрати.
Ценността му е изключителна поради наличието на незаменими аминокиселини. Освен това сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от човека. Изчислено е, че 100гр. сусам внасят в организма около 30 гр. белтъчини, 60 гр. мазнини, 20 гр. въглехидрати, 4 гр. влакнини, 2,5 оксалати.
Състав
смляно сурово сусамово семе
Употреба
Признат е от народната медицина като елексир за стомашно-чревния тракт. Приеман сутрин на гладно, по 2-3 супени лъжици е отлично средство за профилактика при язва и гастрит.
Поради голямото си съдържание на калций, сусамовия тахан се препоръчва за заздравяване на костно-мускулната система. Особено подходящ е за приемане от деца – за укрепване на организма, както и за жени в напреднала възраст – срещу остеопроза.
Отлична закуска за хора от всякакви възрасти. Приема се като се разбърка с равни части мед, за предпочитане сутрин. Дава ви сили и енергия поне за 4 часа.