Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Цветни колани

Цвят
Цена: 12.90 лв.
Не е наличен в момента
за информация и препоръки
0887 558 884
Hadjiev

Цветни колани информация

Цветни колани за карате

 

История на цветните колани в карате:

Японското джудо е първото бойно изкуство, което въвежда системата на степенуване чрез различни по цвят колани, които визуално да показват напредъка на практикуващите. Скоро удобната система за степенуване е адаптирана и за карате, като сенсей Гичин Фунакоши е първият, използвал цветни колани в школите си по шотокан карате.


Преминавайки към по-висок ранг след успешно полагане на изпит за степен, практикуващите карате получават различен по цвят колан. Редът на цветовете и използваните цветове варират между различните школи, както и отношението цветен колан и степен (кю).


Навсякъде обаче степените (кю) започват от 10 и завършват с 1. След това започват степените на черните колани, от 1 до 10 дан. В повечето школи по карате начинаещите автоматично получават десето кю (бял колан), макар че има и такива доджота, където за 10-то кю се полага изпит.

Днес повечето практикуващи карате си купуват нов колан при преминаване към по-високо кю, което изисква и нов цвят на колана. Старите колани остават непотребни.

В миналото обаче белите колани просто са били боядисвани в нов цвят. Този последователен процес на пребоядисване на колана е определил и реда на цветовете в системата на степенуване. Стандартната система от цветове е бял, жълт, зелен, кафяв и черен. В някои школи и стилове в карате редът е разширен и включва бял, жълт, оранжев, зелен, син, кафяв и черен.

Заради процеса на пребоядисване се е оказало практично последователно да се преминава от по-светъл към по-тъмен цвят. След края на Втората световна война Япония е била много бедна страна и боядисването на коланите с нов цвят е било най-евтиният начин за постигане на ефективна визуална система за степенуване на практикуващите.

Боядисването на коланите се превръща в част от традицията в карате и се възприема и в други страни. В началото на 70-те години каратистите в Австралия също започват да пребоядисват коланите си в съответствие с получените нови степени.

Цветни колани - подобни продукти

Кимоно за карате 140

Кимоно за карате 140

Карате

Hadjiev

66.90 лв.

Кимоно за карате 150

Кимоно за карате 150

Карате

Hadjiev

77.20 лв.

Кимоно за карате мастер 170

Кимоно за карате мастер 170

Карате

Hadjiev

182.80 лв.