Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

MELATONIN 10 mg 60 таблетки - срещу безсъние

Цена: 24.00 лв.
Не е наличен в момента
за информация и препоръки
0887 558 884
Eurovital

MELATONIN 10 mg 60 таблетки - срещу безсъние информация

Срещу безсъние, подобрява качеството на съня и успокоява. Забавя процесите на стареене, намалява очното налягане. Облекчава симптомите при сезонните неразположения.

Какво представлява мелатонинът и къде се произвежда?

Мелатонинът е хормон, отговорен за регулирането на биологичния часовник. Произвежда се от епифизната жлеза, която се намира в мозъка. Мелатонинът регулира съня. По време на светлата част от деня епифизата в мозъка произвежда невротрансмитера серотонин. През нощта обаче вместо серотонин епифизата започва да произвежда мелатонин. Именно отделеният мелатонин предизвиква настъпването на съня.

Физиологично действие

Мелатонинът регулира цикъла бодрост-сън и синхронизира биоритмите. Този прецизен ритъм, индивидуален за всеки човек, може да излезе от релси, ако са налице нарушения в мелатониновата секреция. Когато е в достатъчно количество, мелатонинът леко понижава телесната температура на човека – по този начин се намалява и консумацията на енергия и се ускорява регенерацията на клетките, които не са активни по време на фазата на съня.

Предполага се, че мелатонинът е и един от най-мощните, познати ни до момента, антиоксиданти, които действат както на ниво клетъчна мембрана, така и вътре в самата клетка. В хода на еволюцията човек е загубил способността си да произвежда някои мощни антиоксиданти, като бета-каротин и витамин С, но е запазил други антиоксиданти (например мелатонин), които дезактивират свободните радикали и така образуват мощна отбранителна система срещу тях.

Защо да приемаме мелатонин?

• Безсъние: Способността да се заспива и да се спи може да се повиши чрез приема на мелатонин като добавка. Някои изследвания върху хора в млада и напреднала възраст показват, че вземането на малки количества мелатонин преди лягане помага и на младите, и на възрастните по-бързо да заспят и да се радват на по-качествен сън. Подобни благоприятни ефекти са наблюдавани и при хора, страдащи от хронично безсъние, и при такива с нередовно безсъние.

• Нарушения на съня, причинени от болка или стрес: Честите среднощни пробуждания може да са резултат от хронична болка или стрес. В такива ситуации мелатонинът вероятно би помогнал, като съдейства за по-здрав сън.

• Неразположения от смяната на часовите пояси: Ако работите на нощни смени или пътувате в различни часови пояси, добавката мелатонин може да помогне на вашия организъм да се справи с всяка дезориентация и бързо да възстанови нормалния режим на сън. Скорошни изследвания на авиационен персонал и хора, пътуващи на дълги разстояния, разкриват, че добавките мелатонин значително облекчават симптомите, предизвикани от смяната на часовите пояси. Без значение дали летели на изток или на запад. Въпреки това, някои от изследванията не успяват да докажат, че мелатонинът има по-силно действие от плацебо за такива симптоми, предизвикани от смяната на часовите пояси, като умора, дневна сънливост и занижена бдителност.

• Стареене: Според изследване, проведено върху животни, мелатонинът може да е от важно значение за увеличаване на продължителността на живота. В това изследване възрастни мишки, приемали мелатонин,  живеят 25% по-дълго от другите мишки. Антиоксидантните свойства на мелатонина предпазват от болестите, които обикновено се свързват със стареенето, като сърдечна недостатъчност и катаракта. Хормонът може също така да подпомогне функцията на имунната система, която отслабва с възрастта.

Мелатонинът може да удължи живота ни.Нормалното функциониране на вътрешния, биологичен часовник влияе сериозно на продължителността на човешкия живот. Вероятно запазването на денонощните колебания в секрецията на мелатонина е особено важно за забавяне процеса на стареене. Трансплантацията на епифизи от млади на стари плъхове е довела до подмладяване, докато трансплантацията на епифизи от стари плъхове на млади е ускорила остаряването на младата популация. Действието на мелатонина като лекарство е установено за първи път при опити с животни - подаването на хормона е удължило значително (с около 20-25%) живота им.

• Депресия, свързана със сезонно афективно разстройство:  Някои хора се чувстват доста добре и енергични през лятото, но се депресират и стават мудни през зимата, когато слънчевата светлина е по-слаба и не толкова обилна. Хора, които реагират по този начин, може би имат ниски нива на мелатонин. Според някои предварителни изследвания, те страдат от сезонно афективно разстройство и могат значително да подобрят настроението си, ако приемат по няколко малки дози (0.1mg) мелатонин следобед. Участници в изследване, при които не настъпило подобрение, приемали или само по една голяма доза сутрин, или въобще не приемали никакъв мелатонин. Необходими са повече изследвания в тази област.

• Очно налягане: Доказано е, че приеман в малки количества, мелатонинът намалява налягането в очите. Тъй като са правени проучвания само върху здрави очи, не е сигурно дали мелатонинът би бил ефективно лечение при глаукома.

• Болест на Паркинсон: Ниските нива на мелатонин може да предизвика увреждане на невротрансмитерите, водещо до Паркинсонова болест. Допълнителният прием на мелатонин може да предотврати такова увреждане.

• Имуностимулиращ ефект: Едно изследване, направено в САЩ през 1995 г., доказва и имуностимулиращия ефект на мелатонина. Особено обнадеждаващи са резултатите при болни от рак, лекувани с цитостатици. Потвърждение на този ефект е получен в клиниката Сан Джерардо в Монца (Италия), където прилагането на мелатонин е удължило средната продължителност на живота на болни от метастазиращ рак на белия дроб. След комбинирано лечение с мелатонин и имуностимулираща терапия 2% от пациентите напълно се излекували, при 18% е постигнат частичен ефект, а на 38% състоянието се е стабилизирало.

Кой се нуждае от мелатонин? Какви са симптомите за дефицит на мелатонин?

Смята се, че с възрастта организма започва да произвежда по-малко мелатонин. Дефицитът може да доведе до безсъние. Производството на мелатонин варира в зависимост от количеството светлина, на което се излагате. През нощта се произвежда повече мелатонин, отколкото през деня. Във вашия организъм се отделя повече мелатонин в напълно тъмна стая, отколкото в слабо осветена.
Стресът, болестите и старостта могат да допринесат за този дефицит на мелатонин.  Неотдавнашни изследвания сочат, че мелатонинът е един от най-мощните антиоксиданти. Безсънието намалява значително благодарение на приема на мелатонин. Повечето хора съобщават за спокоен дълбок сън, някои дори сънуват повече.

Каква е дозата? Има ли някакви странични ефекти?
Изследователите на мелатонина все още не са определили какви са оптималните дози за различните потребители. Нуждите на организма варират значително в зависимост от метаболизма. Ако целта е добрият сън, то по-големите дози не са задължително по-ефективни от по-малките дози. (Ако се чувствате замаяни на следващата сутрин, дозата, която сте взели, е била прекалено висока;  ако не получите дълбок спокоен сън, дозата ви може би е била прекалено ниска). Откритията на изследователите сочат, че мелатонинът с най-слаба потенция обикновено предизвиква естествен сън или ни помага да се справим със неразположенията от смяната на часовите пояси. Учените обаче установиха, че за възрастни на 65 и повече години са необходими високи дози мелатонин.

Състав

Мелатонин 10 mg. Не съдържа захар, изкуствени подсладители, оцветители, овкусители и консерванти.

Употреба

Да се приема 1 таблетка 20 минути преди лягане или според предписанието на лекар.

Опаковка: 60 таблетки в контейнер.