Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

DHEA 50mg 60 Capsules - против стареене, при стрес

Цена: 29.00 лв.
Не е наличен в момента
за информация и препоръки
0887 558 884
Eurovital

DHEA 50mg 60 Capsules - против стареене, при стрес информация

Един от най-важните елементи за балансиране функциите на организма. Осигурява жизненост и по-високи нива на енергия. Забавя процесите и признаците на стареене. Стимулира имунната система. Намалява негативните ефектите на стресаи повишава настроението. Намалява телесните мазнини и повишава мускулната маса. Повишавасилата при мъжете и сексуалната енергия. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Какво е DHEA?
DHEA (дехидроепиандростерон) е хормон, произвеждан от надбъбречната жлеза. Той е най-разпространеният хормон в човешкия кръвен поток. Нашият организъм започва да произвежда този хормон, когато сме малки – приблизително около 7-та ни година. Нивата му в кръвта достигат своя връх преди да сме навършили 20 години. Около 25-годишна възраст те започват да спадат. Нивата на DHEA намаляват с около 20% на десетилетие, докато накрая стигнем дъното на 80-годишна възраст само с приблизително 10% от пиковите нива. Като хранителна добавка, DHEA се синтезира от веществата диозогенин и дискорея, които се извличат от сладките картофи /батати/.
Най-пренебрегваната, но жизненоважна роля на DHEA може би е връзката му с кортизола. DHEA има обратнопропорционална връзка с кортизола, а именно - когато DHEA е нисък, нивата на кортизола се покачват и обратно. Кортизолът е един от малкото хормони, които се увеличават с възрастта. Известно е, че кортизолът е стресов хормон и когато нивата му се задържат високи за дълъг период от време, много от телесните функции са повлияват негативно. Например организмът може да стане по-устойчив на инсулина и така да настъпи увреждане на хипоталамуса, а това да доведе и до увреждане на ендокринната система. Поддържането на нормални нива на DHEA и контролиране на нивата на кортизола, може да помогне за забавяне на стареенето на организма и до намаляване на стреса.

Как действа DHEA?
Изследванията показва, че DHEA забавя стареенето. Нормално е нивата му да спадат с възрастта. Съществуват сериозни основания да се смята, че допълнителния прием на DHEA подмладява и удължава жизненият цикъл. Освен това DHEA играе важна роля за подобряване на познавателните способности. Мъже с високи стойности на DHEA притежават не само повече физическа сила и енергия, но имат и по-добри умствени възможности. Нормалните серумни нива на DHEA са свързани с понижен риск от заболявания на сърдечно-съдовата система.
DHEA може да окаже забележително влияние върху мускулната маса. DHEA може да блокира катаболитния (разграждащия) ефект на кортизола върху мускулната тъкан, костите и кожата. Кортизолът е катаболитен (разграждащ тъканите) стресов хормон. Установено е, че физическото натоварване значително покачва серумните му нива. Тези високи нива на кортизола подпомагат значително катаболитните ефекти върху мускулните тъкани. Доказано е, че DHEA блокира някои от острите ефекти от освобождаването на кортизола вследствие на стрес.
DHEA може сериозно да повлияе правилното оформяне на телосложението, спомагайки растежа на телесната мускулна маса. Изследвания разкриват, че допълнителният прием на високи дози DHEA намалява телесната мазнина до 31% само за 28 дни, като в същото време поддържа същото общо телесно тегло. Това говори за значително увеличение на телесната мускулна маса за сметка на телесните мазнини. Според това изследване, DHEA притежава свойството значително да променя телесния състав, като благоприятства нарастването на мускулната маса.

Какви са научните доказателства в подкрепа на DHEA?
В скорошно изследване ендокринологът д-р Самуел Йен от Университета на Калифорния в Сан Диего назначава добавка DHEA на 30 мъже и жени на възраст между 40-70 години в продължение на 6 месеца. Участниците в изследването се чувстват значително по-добре физически и психически и оплакванията им намаляват.

Д-р К. Норман Шийли посочва, че DHEA играе основна роля в имунната система, градивен елемент е на половите и редица други хормони и определя общото здравословното състояние и настроението. При всяко по-значително заболяване DHEA е в дефицит, включително при хора с наднормено тегло, диабет, високо кръвно налягане, рак, различни имунни дефицити, заболяване на коронарната артерия и автоимунни нарушения.

В изследване, проведено от Д. Якубович и колеги, 22 мъже приемат по 300mg DHEA всяка вечер в продължение на 30 дни. Наблюдава се спад в нивата им на инсулин с 27%. Също така се увеличава IGF-1 (инсулиноподобен фактор на растежа - мощен хормон с разностранни ефекти, най-забележимият от които е върху телосложението, подобен на ефекта от хормона на растежа), като мускулната маса нараства със 7.8%.

Чрез изследвания е доказано, че хората, намиращи се в депресия, имат ниско ниво на ДХЕА в кръвта. С поемане на 30-90 мг. от хормона дневно е забелязано чувствително подобряване на настроението им.

Състав

DHEA (Dehydroepiandrosterone) 50mg Не съдържа захар, изкуствени подсладители, оцветители, овкусители и консерванти.

Употреба

Да се приема 1 капсула дневно с храната или според предписанието на лекар.
Средната доза е до 50 мг на ден. Хората над 50 годишна възраст може да приемат и по-големи дози - до 100 мг. на ден за мъжете. Ефективността на ДХЕА може да бъде понижена, ако се приема заедно с веществата 4-адростендион, 4-андростендиол, 19-4 оарандростендион, които се намират в някои спортни хранителни добавки. Да не се приема от лица под 12 години, ако приемате успокоителни, ако имате автоимунни или сериозни заболявания.
Опаковка: 60 капсули в контейнер