Идеята за „забавяне на темпото” се пропагандира също така и от много малки и големи представителства и организации из целия свят, а тяхната философия докосва всяка зона от човешкото функциониране. Движението Slow включва и сегрегация на отпадъците, рационална консумация на енергия, закупуване на продукти с логото “eco friendly”, алтернативни методи на образоване (slow school), справедлива търговия и много други. Всичко това ни позволява да живеем по-съзнателно. Привържениците на движението ни убеждават, че може така да се живее. Тук не става въпрос да се откажем от всичко, да заживеем в пустинята и да отглеждаме растения. Достатъчно е да намерим собственото си темпо и да се стараем да живеем пълноценно.
Ето няколко предложения на привържениците на Slow Food, които може да приложите без труд във всекидневието:
Вместо да тичате до местоработата си, вървете с бърза крачка. Тогава сърцето работи равномерно и не се излагате на рязко ускорение на пулса. Достатъчно е да излезете от вкъщи няколко минути по-рано от обикновено.
Не вършете всичко наведнъж. Такъв ритъм на работа е по-малко стресиращ и поглъща по-малко енергия.
Наслаждавайте се на своята храна. Общите приказки и разговори изграждат взаимоотношенията. И са наистина приятни.
Хранете се на масата, внимателно дъвчейки храната. Храненето над вестника, компютъра или пред телевизора, на крак, в колата, в ресторанти за бързо хранене или на улицата е пагубно.
Наслаждавайте се на вкуса и аромата на ястието. По този начин ще стимулирате храносмилателния си тракт да отделя храносмилателни сокове, което ще ускори храносмилането.
Вместо да ядете готови ястия или да посягате към полуфабрикати, пригответе ястие, с колкото се може по-малко преработени съставки. Изберете пресни, сезони зеленчуци и плодове, печете сладкиши. Представете си собственото ви удовлетворение, докато близките ви се наслаждават на фините аромати и вкусове.
Саламите заменете с печени или варени парчета месо.
Имайте омега-3 всеки ден. Добавете: сьомга, херинга, пъстърва или друга мазна риба, дневна порция ленено семе, орехи, соево масло, спанак, къдраво зеле
Яжте антиоксиданти често. Добавете: Плод или зеленчук при всяко хранене или похапване от три до пет различни цвята
Удвоете фибрите. Добавете: леща, нахут, ечемик, ябълки, малини
Спрете преди да сте пълни
Незабравяйте протеините
Източник: интернет