Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Яжте Зеле за Сваляне на Килограми

Зелето започнали да отглеждат първи древните иберийци, населяващи днешна Испания. По-късно то е пренесено в Гърция, Египет и Рим и в други държави. Едва през първите години на новата ера зелето е станало известно на южните славяни, живеещи Балканския полуостров.

Познати са над 100 вида зеле.

За любителите на разделното хранене, отбелязваме, че зелето се комбинира с почти всички храни.

То намира място в почти всички диети, тъй като е богато на съ­е­ди­ни­тел­на тъ­кан. А зна­ем, че тя изхвърля нат­ру­па­ни­те в ор­га­низ­ма токсини. Ос­вен то­ва то­зи зе­лен­чук на­си­ща бър­зо без из­лиш­ни ка­ло­рии и съ­дър­жа ве­щес­т­ва, ко­и­то нор­ма­ли­зи­рат об­мен­ни­те про­це­си. За­то­ва спо­кой­но яж­те зе­ле, ако ис­ка­те да от­с­лаб­не­те. Та­ка пре­по­ръч­ват и ди­е­то­ло­зи­те. Най-подходящата са­ла­та към по-маз­ни­те яс­тия е имен­но зе­ле­ва­та. Зе­ле­то съ­дър­жа един еле­мент, на­ре­чен хо­лин. Той по­ма­га да се пре­ра­бот­ват маз­ни­ни­те, без да вре­ди на чер­ния дроб и жлъч­ния ме­хур.
И за да не се ог­ра­ни­чим са­мо със сва­ля­не­то на ки­лог­ра­ми, ще от­бе­ле­жим, че мно­го по­лез­но е и чер­ве­но­то зе­ле, ко­е­то съ­дър­жа 2 пъ­ти по­ве­че ка­ро­тин от обик­но­ве­но­то. А има и мно­го же­ля­зо и ве­щес­т­ва, ко­и­то вли­я­ят бла­гоп­ри­ят­но на сър­це­то и кръ­во­нос­ни­те съ­до­ве. Червеното зеле обаче не мо­же и не тряб­ва да се зак­вас­ва. Са­мо бе­ло­ко­чан­но­то зе­ле е под­хо­дя­що за та­зи цел. Зелето може да направи чудеса и с фигурата ни и ефективно се бори със затлъстяването. Зелето намира място във всякакви диети. Не случайно повечето включват зеле, а има и такива, които са изцяло зелеви.

У нас най-достъпното и разпространено е обикновеното бяло зеле из­вес­т­но ка­то сорт “Кьо­се”. То се оказва и най-полезно.  След­ват го бро­ко­ли­то и цвет­но­то зе­ле. Осо­бе­но ценно е то през есен­та – се­зо­нът на прос­ту­ди­те, ко­га­то ор­га­низ­мът има нуж­да от мно­го по­лез­ни ве­щес­т­ва.

Изо­би­ли­е­то от ви­та­мин С без­с­пор­но е най-цен­но­то ве­щес­т­во в зе­ле­то. И ос­вен че по­ма­га да се спра­вя­ме с прос­ту­ди­те, пред­паз­ва ко­жа­та от преж­дев­ре­мен­но ста­ре­е­не. Зе­ле­то съ­дър­жа и дру­ги ви­та­ми­ни – нап­ри­мер те­зи от гру­па­та В, ко­и­то нор­ма­ли­зи­рат ра­бо­та­та на нер­в­на­та сис­те­ма, оси­гу­ря­ват здра­вос­ло­вен сън, а съ­що и доб­ро нас­т­ро­е­ние. В не­го има ви­та­мин РР, кой­то пра­ви ко­са­та по-гъс­та и ко­жа­та по-чис­та. Зе­ле­ви­те лис­та съ­дър­жат го­ля­мо ко­ли­чес­т­во кал­ций и маг­не­зий.  Те­зи два мик­ро­е­ле­мен­та пред­паз­ват от сър­деч­но­съ­до­ви за­бо­ля­ва­ния. Фо­ли­е­ва­та ки­се­ли­на да­ва ос­но­ва­ние на ме­ди­ци­те да пре­по­ръч­ват зе­ле­то на бре­мен­ни­те же­ни и кър­мач­ки­те.
Тук е мяс­то­то да от­бе­ле­жим, че ви­та­ми­ни­те и мик­ро­е­ле­мен­ти­те не са ед­нак­во “раз­по­ло­же­ни” в то­зи зе­лен­чук. Най-мно­го по­лез­ни ве­щес­т­ва има в ко­ча­ни­те и най-гор­ни­те лис­та.Най-полезни са вътрешните листа на зелето и кочана.

Да не забравяме, че голямото количество целулоза оказва невероятно благотворно влияние върху перисталтиката на червата.

fitnesizdrave.com