Ядките съдържат белтъчини, фолиева кисилена, ниацин, витамин Б6 и Е, минерални вещества като цинк, селен, магнезий, фосфор, калий.Високата им енергийна стойност се дължи на мазнините съдържащи се в тях.Радостната новина е, че 85% от тях са ненаситени.Този вид мазнини спомага за намаляването на т.нар лош холестерол, който е основна причина за сърдечносъдовите заболявания.Друг основен помощник в борбата с тях е ОМЕГА 3 мастните киселини, които освен в рибата се съдържат и е ядките.
Според проучвания, хора, които консумират по 100 грама ядки за една седмица страдат много по-малко от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези, които не ядат.За да постигнем здравословен баланс, се препоръчва около 30 грама ядки на ден, най-добре е да са сурови и много видове
Ето и няколко сорта най-често консумирани ядки.
Бадем Родината на бадема е Мала Азия и Северна Африка.Широко разпространен е в Цялото Средиземноморие, включително и у нас.Богат е на мазнини, белтъчини, желязо, калций и витамини от групата Б и Е.
Нахут Името на нахута произлиза от гръцкото kikus, означаващо мощ или сила. Нахутът е добър източник на лецитин, рибофлавин (витамин Б2), тиамин (витамин Б1), витамин РР, А и Б6. Съдържа големи количества фосфор, калий и витамин С.Съдържанието на мазнини в нахута се колебае от 4,1 до 7,2 % и по този показател нахутът превъзхожда останалите бобови култури с изключение на соята. Въпреки, че соята и грахът съдържат по-голямо количество белтъчини, по-качество и балансираност на аминокиселинния състав нахутът превъзхожда останалите бобови култури.
Кашу Наиминованието идва от акажу, което на езика на южноамериканските индианци означава жълт плод. Кашу не е плод, костилка, наричат го още и индийски орех. По-рано смятали кашуто за лакомство за богатите, защото да се отдели ядката от черупката е твърде трудоемко занимание, при това трябва да се прави много старателно понеже в обвивката около семето има масло, което предизвиква появяването на мехури върху кожата. В суров вид семената на кашуто са абсолютно безвкусни и само когато са печени са истинско лакомство. Ядките са богати на белтъчини и въглехидрати, витамини А,Б2,Б1 и желязо.
Орех Орехът е богат на белтъчини, мазнини, желязо, фосфорин, магнезиеви и други минерали и други минерални соли, на витамини от Б групата, цяла гама от микроелементи.
Лешник Една от най-калоричните, но за сметка на това най-вкусни ядки.Съдържа бор и лецитин, голямо количество витамин Б, калций, желязо, които действат благотворно на костната и нервната система.
Фъстък Фъстъците съдържат голямо количество мазнини, цинк, ниацин, магнезий. Цинкът е необходим за укрепването на имунната система, ниацинът и магнезият спомагат стабилизирането на нервите при стресови състояния. Фъстъците са отлична храна и като ядки.Препоръчва се да се консумират след тежки заболявания и при силна анемия.
За повече информация заповядайте при нас.
HOUSE OF SPORT - 2, гр. Стара загора, ул. Кап. Никола Андреев 4, (Малък Железник), тел. 0887 818 771
работно време 6.30-23.00ч
HOUSE OF SPORT - 3, гр. Стара Загора, ул. Св. Патриарх Евтимий 80А, тел. 0882 59 50 50
работно време 6.30-23.00ч