Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Шоколадово коледно пънче

През 17 век Наполеон издава заповед всички семейства в Париж да затворят дупките в комините си, за да не настиват и да не се разболяват.

Тази налудничава хрумка на императора лишила французите от възможността да запалят огън в огнищата си на Бъдни вечер и да се радват на топлината и празничните искри, които пръска традиционният Бъдник.

Френските сладкари обаче намерили разрешение на проблема. Прочутите майстори на шоколада създали сладкиш с форма и подобие на отсечено дърво, наречено Bûche de Noël (Бъдник).

Днес по цял свят Коледното пънче се появява върху празничната трапеза и доставя сладко удоволствие за всеки от семейството.

Необходими продукти:

За блата ви трябват:

 4 яйца,

 100 гр. пудра захар,

75 гр. био брашно,

1ч.л. био бакпулвер,

щипка сол ,

2 с.л. сурово био какао.

За вкусната шоколадова глазура са ви необходими:

150 гр. био тъмен шоколад,

2 жълтъка,

150 мл. прясно мляко,

125 гр. меко масло,

4 с.л. пудра захар,

 2 с.л. ром или коняк.

Начин на приготвяне:

Фурната се нагрява на 200С. Една правоъгълна тавичка се покрива с хартия за печене (24 х 30 см).

Яйцата и захарта се разбиват за 7-8 минути с миксер, докато се получи пухкав крем.

Брашното се пресява с какаото и се прибава към яйцата и захарта.

Полученото тесто се изсипва в тавата, разпределя се равномерно и се изпича за около 12 мин.

Обърнете готовия блат върху друг лист хартия за печене, поръсен с кристална захар.

Още топъл, навийте блата заедно с хартията на руло. Когато изстине го развийте и намажете с крема.

А ето и как да направите крема - шоколадът за крема се разтопява на водна баня. Към него се прибавят жълтъците и млякото. Сместа се загрява леко, докато се посгъсти толкова, че да покрива обратната страна на лъжицата. Охлажда се.

Маслото се разбива със захарта на пухкав крем и лъжица по лъжица се прибавят шоколадовата смес и алкохолът.С получения крем се намазва блатът, навива се на руло отново.

Отгоре се намазва с крем и с вилица и разтопен шоколад се декорира така, че да прилича на ствол на дърво. Доукрасява се с цветни бонбони или пудра захар.