През 17 век Наполеон издава заповед всички семейства в Париж да затворят дупките в комините си, за да не настиват и да не се разболяват.
Тази налудничава хрумка на императора лишила французите от възможността да запалят огън в огнищата си на Бъдни вечер и да се радват на топлината и празничните искри, които пръска традиционният Бъдник.
Френските сладкари обаче намерили разрешение на проблема. Прочутите майстори на шоколада създали сладкиш с форма и подобие на отсечено дърво, наречено Bûche de Noël (Бъдник).
Днес по цял свят Коледното пънче се появява върху празничната трапеза и доставя сладко удоволствие за всеки от семейството.
Необходими продукти:
За блата ви трябват:
100 гр. пудра захар,
75 гр. био брашно,
1ч.л. био бакпулвер,
щипка сол ,
2 с.л. сурово био какао.
За вкусната шоколадова глазура са ви необходими:
150 гр. био тъмен шоколад,
2 жълтъка,
150 мл. прясно мляко,
125 гр. меко масло,
4 с.л. пудра захар,
2 с.л. ром или коняк.
Начин на приготвяне:
Фурната се нагрява на 200С. Една правоъгълна тавичка се покрива с хартия за печене (24 х 30 см).
Яйцата и захарта се разбиват за 7-8 минути с миксер, докато се получи пухкав крем.
Брашното се пресява с какаото и се прибава към яйцата и захарта.
Полученото тесто се изсипва в тавата, разпределя се равномерно и се изпича за около 12 мин.
Обърнете готовия блат върху друг лист хартия за печене, поръсен с кристална захар.
Още топъл, навийте блата заедно с хартията на руло. Когато изстине го развийте и намажете с крема.
А ето и как да направите крема - шоколадът за крема се разтопява на водна баня. Към него се прибавят жълтъците и млякото. Сместа се загрява леко, докато се посгъсти толкова, че да покрива обратната страна на лъжицата. Охлажда се.
Маслото се разбива със захарта на пухкав крем и лъжица по лъжица се прибавят шоколадовата смес и алкохолът.С получения крем се намазва блатът, навива се на руло отново.
Отгоре се намазва с крем и с вилица и разтопен шоколад се декорира така, че да прилича на ствол на дърво. Доукрасява се с цветни бонбони или пудра захар.