Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Чудо на природата – амарант

Красив, полезен, а на всичкото отгоре и с аура, идеалната партия за нашия стомах

Магически, не само защото е био.

Преди 500 години малко ацтеки обръщали внимание на полезните съставки на амаранта, но пък знаели за него други неща. Например това, че притежава свръхестествени сили. Какви точно са те, за жалост, до нас не достига и то изцяло по вина на конкистадорите. Испанското нашествие слага край не само на специалните ритуали, които ацтеките извършвали с амарант, но се опитали да теглят чертата и на самата култура. Когато видели, че налудничавото растение, което притежава почти всички цветове на дъгата, се боготвори от местните по странен начин, те решили да изкоренят този вреден навик, а с това и самия амарант. Културата била забранена с цел да се сложи край на човешките жертвоприношения, в които се твърди, че растението имало важна роля. Предания разказват например за смес от стрито амарантово семе и пчелен мед или човешка кръв, от която се извайвали идоли. Те били изяждани церемониално за ужас на новите господари на тези земи. Испанците обаче така се престарали, че за амаранта буквално нищо не се чуло стотици години. Шансът му се криел в това, че в няколко отдалечени района на Мексико и в Андите отглеждането му продължило – явно далеч от всякакъв контрол. Това позволило да оцелее до наши времена, в които пак е в центъра на важен ритуал – този път на здравословното био хранене.

 

С него може да се напише цяла кулинарна енциклопедия

Рецептите са буквално от цял свят и са удивително оригинални. В Мексико например го правят на пуканки – после го смесват със захарен сироп и така се превръща в сладко изкушение, което наричат алегрия, т.е. щастие. Това обаче не е всичко, защото от смляното и опечено амарантово семе се вари традиционната напитка атоле. В Перу също имат амарантово питие, но го наричат хиха, а най-близкият му познат нам неин роднина е бирата. И в двете страни варят или пържат листата на растението и по този начин получават вкусна храна. Яде се обаче и в Индия, където също наблягат на сладкишите, приготвени с негова помощ. Кралското зърно, както го наричат в този регион, се мели на брашно – в Непал например от него приготвят чапати. Но да се върнем пак от другата страна на света за още една странна напитка, в основата на която лежи амарантът… В Еквадор варят цветовете на растението, а получената оцветена вода добавят към местен вид ром и така се ражда питие, за която местните твърдят, че „пречиства кръвта”. Особено полезно е то за жените, защото регулира и менструалния цикъл…

Събуден за нов живот

Тясно свързан с традициите, амарантът е неизменна част от културата на този край на света. В Куско, Перу например е неотделим и от фолклора – по време на карнавал жените танцуват със снопове амарант на гърба и го носят сякаш това е бебе… В северната част на Америка обаче вече гледат на него по много по-съвременен начин. След 1975 г. амарантът започва да се отглежда в Колорадо, Илинойс и Небраска, макар че за пазара в САЩ е трудно да се каже, че той е популярна храна. Така или иначе, вече го има в магазините за естествени храни, разпространено е и брашното, което се приготвя от него.

Никога неповяхващото цвете

Едногодишното растение се е смятало за вечно и точно това подсказва името му – Никога неповяхващо цвете. Високо до 2 метра, то е наистина образец за красота. Ефектът се създава най-вече от листата. Оцветяването им варира от тъмночервено през пурпурночервено, оранжево, розово и дори зелено, та до бяло. Затова и гледката на амарантово поле е невероятна!

 

Семенниците пък напомнят царевични коси, но са по-рошави. Това, което се крие в тях, е цяло богатство – всяко растение има капацитет да роди от 40 до 60 хиляди семена. Много мънички и с формата на леща, те са обикновено златисти или кремавокафяви на цвят.

Амарантът е създаден, за да оцелява, показва той и в наше време – дори леко надраскване на почвата и хвърляне на няколко семена плюс вода, води до израстване на някой от 60-те вида, които съществуват и днес.

Да бъдем приятели!

Амарантът лесно може да се приспособи към вашия начин на живот и хранене. Той се смила на брашно, пука се на пуканки, семената му лесно покълват, а става и за печене. Чудесен е и когато се добави към други ястия – яхнии или супи, тъй като действа и като сгъстяващ агент. От амарантово брашно се правят и макаронени изделия и най-различни печива. Вари се в съотношение с водата 1:2,5. Времето, което е нужно, е обикновено 20-25 минути. В много рецепти го смесват например с боб и се получава ново неустоимо предложение. За закуска пък може да бъде подсладен със стевия или мед, а после да се добавят и сушени плодове и ядки. Не го преварявайте обаче, защото се сдобива с леко гумен вкус. Инак е чудесен – мек и сладък, с аромат на ядки, подобен на малц…

HOUSE OF SPORT - 2, гр. Стара загора, ул. Кап. Никола Андреев 4, (Малък Железник), тел. 0887 818 771

работно време 6.30-23.00ч

HOUSE OF SPORT - 3, гр. Стара Загора, ул. Св. Патриарх Евтимий 80А, тел. 0882 59 50 50

работно време 6.30-23.00ч

Екипът на house of sport