Храните с най-високо хранително и енергийно съдържание са пресни сурови плодове и зеленчуци, билки, морски водорасли, ядки и семена. Важно е поне 80% от диетите да са от пресни плодове и зеленчуци. Те са богати на ензими, витамини, минерали, аминокиселини, антиоксиданти, прости захари, вода, енергия и др.
Човешкия стомашно-чревен тракт се справя най-добре с плодовите фибри, който поддържат чревните стени чисти. Плодовете влияят много добре и на нервната система, също така засилват перисталтиката. Зеленчуците, от друга страна, съдържат повече минерали, хлорофил и аминокиселини, много важни за възстановяване на изтощено тяло.
В днешно време всички знаем колко са полезни плодовите и зеленчукови сокове. При изцеждането целулозата се отделя, а всичко останало достига до нас във вид на течност, доставяйки ни концентрирана енергия. Ако трябва да ядете моркови, вероятно ще изядете само 1 или 2, но ако са на сок – ще можете да поемете тройно количество. Ползата ще усетите при всички случай – ако сте здрав ще ставате все по-здрав, ако имате някакво заболяване – ще усетите подобрение само след няколко дни на сокове.
Сега се предлагат много книги, подробно описващи действието на плодовите и зеленчуковите сокове, но най-важното, което трябва да знаете е, че плодовите са идеална храна за главния мозък, нервите и жлезите и пречистват тялото. Зеленчуковите възстановяват строежа на тялото, особено на костната, мускулната и съединителната тъкан. Включвайки соковете към менюто си, Вие ще започнете да се чувствате по-жизнени, по-спокойни, по-здрави и със сигурност ще се освободите от нежелани килограми.
Ето и някой идеи за сокове и кой за какво се препоръчва:
1. Сок от грозде – укрепва сърцето и кръвоносната система, унищожава тумори, стимулира лимфата, отстранява свободните радикали.
2. Сок от ябълки – подпомага храносмилането,осигурява аминокиселини, укрепва тялото.
3. Сокът от нар – много лесно усвоим от тялото, регулира стомашната дейност и повишава хемоглобина, оказва пикочогонно, жлъчкогонно, противовъзпалително, антисептично действие. Сокът на киселите и сладко-киселите нарове се препоръчва при диабет. Помага още срещу висока температура, ангина, кашлица.
4. Доматеният сок – стимулира дейността на стомашно-чревния тракт, понижава риска от ракови образувания. Много полезен за бременни и кърмачки. Поради ниската си калоричност може да се консумира смело от хора с наднормено тегло. Освен това разтваря животинските мазнини.
5. Сок от нони – мощен имуномодулатор и силен антиоксидант. Помага при вирусни и бактериални инфекции, регулира кръвното налягане, подходящ при артрит, остеопороза и ставни болки, при менстуални болки. Помага също при проблеми с бъбреци, черен дроб, пикочния мехур и дебелото черво, подпомага храносмилателната система.
6. Сок от моркови – има много бета-каротин, витамини от група В, калий, калций, кобалт и други минерални вещества. Всичко това прави сока от моркови особено полезен за деца и хора със слаб имунитет и с проблемна кожа.
7. Сок от цвекло - богат на витамини, електролити, калций, магнезий, калий и желязо.
8. Сок от арония - поддържа висока еластичност и нормална пропускливост на стените на кръвоносните съдове, снижават кръвното налягане, очиствайки съдовата стена от атеросклеротични плаки. Приеман по 50 ml 3 пъти дневно има отличен, клинично доказан ефект при хипертония. Той е безценен и като профилактично средство и при рехабилитация след мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт и др. болести на сърдечно-съдовата с-ма. Съдържа страхотната комбинацията от витамините Р и С .
Най-добре е да започвате деня със плодов или зеленчуков сок. Можете да ги комбинирате по Ваш вкус. През деня консумирайте соковете около 30-40 мин. преди хранене.
Голямото разнообразие от плодове и зеленчуци Ви дава възможност да изберете любимите Ви и да ги редувате и комбинирате по личен вкус.
Ползите от гроздовия сок
В гроздовия сок се съдържа значително количество захар и калий. Препоръчва се при нервно изтощение и отпадналост. Тъмните сортове грозде имат вещества, понижаващи риска от сърдечни заболявания. Редовният прием понижава нивото на холестерола и кръвното налягане. В гроздето се съдържат много органични киселини – ябълчена, винена, лимонена, фосфорна и др. Те стимулират всички етапи на обмяната, затова гроздето и неговият сок се препоръчват при безапетитие, при стомашно-чревни възпаления (предимно сокът), при чернодробни и жлъчни възпаления, при запек.
Гроздето е богато на витамини – С, В, РР, провитамин А, затова укрепва нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите, подобрява зрението.
Наличието на много калий подкрепя сърдечния мускул, отделя излишните течности, затова гроздето и сокът му се препоръчват при високо кръвно налягане, прекарани инфаркти, атеросклероза, артрити, подагра, камъни в бъбреците или в жлъчния мехур. Магнезият, калцият, фосфорът и желязото помагат за лечение на рахит, за изграждане на младите кости и зъби, предпазват от анемия.
Багрилоподобните вещества в гроздето имат съдоразширяващ ефект, което предпазва от инфаркт.
Гроздовият сок притежава също така бактерициден, диуретичен, слабителен, потоотделящ, отхрачващ ефект. С лечебна цел натурален гроздов сок трябва да се пие по 1/2 чаша три пъти на ден в течение на 3 седмици. Има много добро действие при подагра, пясък в жлъчния мехур, мигрена и артритни заболявания.
Биорганичен сок от НАР
Нарът (Punica granatum L.) е дърво или храст. Рядко се среща като дърво, но може да достигне до цели 5м. Плодът прилича на ябълка и кожестата му обвивка крие много семена с мека обвивка. Познат е на народите от най-дълбока древност. Той произхожда от Азърбайджан, Иран, Афганистан, Северна Африка, откъдето е пренесен на Балканския полуостров. Вирее в топлите страни, а в България по най-южните ни части. Взискателен е към климатичните условия. Местата, където се отглежда нар, трябва да са топли, с южно или югозападно изложение и запазени от ветровете.
Сокът от нар има приятен вкус и е много ароматен и освежаващ. Богат е на витамините С, В1, В2, В6, В12, Р, съдържа и малко витамин А,както и флавоноиди, катехини, белтъци, 15 на брой аминокиселини, азотни вещества, нишесте, целулоза, течни масла, съдържащи витамин Е, манган, фосфор, магнезий, алуминий, силиций, хром, никел, калций и мед. Благодарение на богатия минерален състав, сокът от нар е в състояние да стимулира кръвообращението, понижава нивото на холестерол и регулира водно-солевия метаболизъм.
30 мл сок от нар съдържат 3 пъти повече антиоксиданти от 30 мл зелен чай или червено вино, поради това, започнаха да го препоръчват за превенция на сърдечносъдови заболявания и рак. Антиоксидантите, съдържащи се в сока от нар, може да спрат развитието на атеросклерозата. Дори наскоро успяха да отделят и масло от нар.Той е добър биостимулатор и има общоукрепващо и тонизиращо действие. Има чудесното действие да утолява жаждата, тъй като съдържа лимонена киселина. Не съдържа мазнини и холестерол и за това плодът е ценен диетичен продукт.
house of sport