Ябълките са богат източник на пектин и целулоза (предимно в кората и семките), ябълчна и лимонена киселина,флавоноиди,витамини (от групата B,C,E,P и РР), минерали и захари.Ароматът на ябълките се дължи на съдържащите се в тях етерични масла,а вкусът зависи от количеството и съотношението на захарите и органичните киселини.Съдържанието на витамин С варира според сорта на ябълката.Някои видове ябълки имат до 3 пъти повече витамин С от останалите.
За да запазите хранителните качества на ябълката максимално високи, яжте я с кората,тъй като в тази част от плода има най-много флавоноиди,витамин С и пектин.Колко витамин С ще има в ябълката зависи също от температурата на съхранение-най-много от този безценен витамин се съдържа в ябълките в хладилника,а най-малко в ябълките преминали топлинна обработка.
HOUSE OF SPORT - 2, гр. Стара загора, ул. Кап. Никола Андреев 4, (Малък Железник), тел. 0887 818 771
работно време 6.30-23.00ч
HOUSE OF SPORT - 3, гр. Стара Загора, ул. Св. Патриарх Евтимий 80А, тел. 0882 59 50 50
работно време 6.30-23.00ч