Фурмите са един от най-древните плодове, познати на човека. Добиват се от плодовете на финиковите палми и се отглеждат от близо 4000 години в пустинните местности на Северна Африка и Близкия Изток.
По принцип у нас фурмите се продават в сушен и опакован вид, защото пресните са твърди и не толкова вкусни. След като узреят, стават оранжеви на цвят, а след ферментация придобиват тъмнокафяв цвят.
В 100 г фурми се съдържат около 280 калории. Този плод е изключително богат на въглехидрати и захари (главно глюкоза и фруктоза), което го прави надежден източник на енергия.
След изсушаване във фурмите има 10 пъти повече протеини. Те съдържат почти всички витамини (без Е). Ценни са и заради разнообразния комплекс от аминокиселини, минерални вещества, микроелементи и антиоксиданти.
Фурмите укрепват имунитета, понижават умората, повишават издръжливостта и концентрацията, а освен това способстват за намаляването на лошия ("LDL") холестерол.
Сушените фурми подобряват работата на мозъка с повече от двадесет процента, твърдят диетолозите. Още древните лечители са ги прилагали за лечение на настинки и недохранване.
Въпросните плодове намаляват риска от заболявания на сърдечносъдовата система и някои чернодробни болести. Те са сладки, но захарта в тях представлява безобидните фруктоза и глюкоза. Тези въглеводороди не повишават нивото на инсулина в кръвта и затова не предизвикват хипергликемичен синдром, както обикновените сладкиши. Заради този факт фурмите могат да се комбинират с мазнини и да са изцяло в принципа на разделното хранене.
Едно наум
Имайте предвид, че фурмите са много калорични и не бива да се хапват в големи количества, особено за онези от нас, които са склонни към напълняване. Фурмите имат лепкава консистенция, която се наслоява върху зъбите и може да доведе до налепи по емайла. Затова мийте добре зъбите си всеки път след консумация на сушения плод.
Източник: интернет