Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

С какво да се храним след тренировка?

Често се фокусираме най-вече върху тренировката и това как да извлечем максимална полза от нея, а подценяваме значението на следтренировъчното хранене и това как то допринася за нашия път към целта. С какво гориво попълваме изтощения от тренировката организъм е много важно за процесите на възстановяване, които протичат в рамките на 1 до 3 часа след самата тренировка. Разбира се, всичко зависи от конкретните ни цели, типа на тренировката, вкусовите ни предпочитания и други фактори, но е важно да доставим на организма качествена, пълноценна и балансирана порция от макронутриенти след тренировка. Ето някои от основните правила, които трябва да спазвате по отношение на следтренировъчното хранене:

Хранете се  максимално кратко време след тренировката – не повече от 60 мин, за да катализирате възстановителните процеси възможно най – ефективно.

Желателно е винаги да има качествен, лесно усвоим протеин в него: например крехко месо, яйца, суроватъчен протеин. Тази задача се усложнява, ако сте вегетарианци/вегани, но не е неразрешима.

Ако сте на режим за покачване на активно тегло, е добре да приемате бързи и лесно усвоими въглехидрати след тренировка – например мед, плодове, стафиди, в комбинация с протеини, за да спрете катаболните процеси, предизвикани от тренировката.

Ако сте на режим за изчистване на телесни мазнини, по-добре избягвайте въглехидратите като цяло, включително и след тренировка. Наблегнете на чистия протеин.

Избягвайте прекаления прием на мазнини веднага след тренировка, тъй като задачата ви е да дадете на изтощения си организъм максимално бързо нужните вещества, а мазнините забавят усвояването както на протеина, така и на въглехидратите.

Като източник на прости въглехидрати използвайте:: мед, стафиди, фурми, препечен хляб.

Като източник на комплексни въглехидрати използвайте: фини овесени ядки, кафяв ориз, ръжени макарони.

Като източник на протеин използвайте: яйчен белтък, пилешко филе, риба тон.

Това са възможно най-добрите източници на храни. Направете микс от тях, който да ви е вкусен и приятен, достъпен и винаги под ръка.

Източник: интернет