През студената зима имаме нужда от повече енергия, за да стоплим своето тяло, както и от предпазващи съставки в храната, които да поддържат нашия имунитет.
Всяка зима ние се нуждаем от повече витамини, микроелементи, макроелементи, сложни въглехидрати и протеини. За нашето тяло и имунитет е от изключителна важност да се яде редовно. Най-добре е да се хапва по пет пъти на ден – три основни и две закуски, с по 3 часа разстояние между тях. Това ще позволи на вашето тяло да поддържа термичния си баланс.
Добре е да знаем кои храни трябва да хапваме и колко често, за да снабдим тялото си с нужните хранителни вещества и да подсилим имунитета си.
Плодове и зеленчуци – те предоставят нужните витамини и минерали, които подобряват вашия имунитет. Помнете правилото за ядене на зеленчуци по пет пъти на ден. Включете домати, чушки, броколи, брюкселско зеле, моркови, краставици, цитрусови плодове и ябълки в ястията си тази зима. Вашето тяло ги усвоява най-добре, когато ги консумирате сурови, но те могат да бъдат приготвени и на пара. Използвайте замразени и консервирани зеленчуци. Не забравяйте за чесъна, тъй като той има антибактериални свойства и засилва имунитета.
Риба – особено морската риба (скумрия, риба тон, сьомга) е ценен източник на важни аминокиселини от групата на Омега-3 мастните киселини. Те помагат на вашето тяло в борбата с бактериите и са важни за силния имунитет.
Месо и млечни продукти – предоставят на тялото ни нужните протеини. Тази зима яжте висококачествено, нискомаслено месо и колбаси, които помагат на нашето тяло да генерира повече собствена топлина през зимата. Освен това, млечните продукти – мляко, ниско маслени сирена и кашкавали, както и яйцата, влияят положително на метаболизма, който обикновено се забавя всяка зима. Снабдяват телата ни с Витамин Д, който е нужен когато няма много слънчева светлина. Протеините трябва да бъдат включени в трите основни ястия за деня и също играят роля в стабилизирането на вашия имунитет.
Сложни въглехидрати – през зимата 50% от енегрията за нашето тяло трябва да идва от тях. Въглехидратите засищат и са добър източник на енергия, снабдяват тялото с фибри и стимулират отделянето на серотонин, който е антидепресант. Сложните въглехидрати основно могат да бъдат набавени от пълнозърнестият хляб, кафявия ориз и ечемика. Те трябва да бъдат включвани в две от нашите ястия през деня.
Прости въглехидрати – такива има главно в сладките изделия. Те бързо утоляват глада, но за съжаление от тях се наддават килограми, с изключение на меда. Медът влияе чудесно на нашия имунитет и подобрява настроението. Ако няма противопоказания за консумацията на мед, всеки възрастен трябва да хапва по една чаена лъжичка на ден. Може да го добавите в чай с лимон, но чаят не трябва да е прекалено горещ, защото медът губи своите свойства при температура над 40°C.
Витамини и минерали които трябва да си добавяме през зимата и не само...
Витамини от група В – подобряват физическото състояние и имунитета, дават енергия и влияят добре на нервната система и тялото. Ще ги откриете в бобовите растения, растителните кълнове, ядките, кваса, рибата, червеното месо, черния хляб, ечемика и кафявия ориз.
Витамин C – подкрепя имунитета, помага в борбата с инфекциите и е ценен антиоксидант. Ще го откриете в цитрусовите плодове, зелето, магданоза, червената боровинка, както и в сока от червена боровинка и сока от шипки.
Витамин D3 – той е нужен за правилното разпледление на калция и фосфора. Нашето тяло има способността да го синтезира, но с помощта на слънчевата светлина, а през зимата ние не получаваме достатъчно такава. Витамин D се съдържа в млякото, маргарина, мазната морска риба, жълтъка на яйцето и в черния дроб.
Цинк – повишава имунитета и помага на вашето тяло а да се пребори с настинката. Не помага, ако хапвате сладки изделия, които така много обичаме през зимата. Съдържа се в дроба, месото, морската храна, пшеничния зародиш, кваса, слънчогледовото и тиквеното семе и яйцата.
Магнезий – изключително влияние оказва на мускулите и кръвоносните съдове, помага за усвояването на много жизененоважни елементи в нашето тяло. Кафето и стресът намаляват неговото съдържание в телата ни. Магнезий съдържат ечемикът, бананите, ядките, листните зеленчуци и тъмният шоколад.
Селен – повишава имунитета, стимулита производството на антитела в тялото, помага на антителата да се справят с вирусите и помага при възпаления. Селенът се съдържа в пълнозърнестото мюсли, дроба, морската храна, рибата тон, доматите, броколите, пшеничния задориш, триците, лука и яйцата.
Източник: интернет