Продукти:
300 грама ръжено брашно - Био
200 грама бяло пшенично брашно - Био
1 кубче прясна мая- Био
1 чаена лъжичка мед- Био
1 чаена лъжичка захар нерафинирана- Био
1 равна супена лъжица хималайска сол
2 чаени лъжички зехтин - Био
около 250 мл хладка към топла изворна вода
Разтворете маята със захарта с малко от топлата вода и покрийте, докато шупне.
После от всички продукти омесете тесто.
Ако имате машина за хляб, месенето ще е по-приятно, защото тестото много лепне. И така трябва да бъде, тестото трябва да е меко и лепкаво.
Ако ще месите на ръка, помагайте си с брашно по ръцете, но не добавяйте повече от посоченото в тестото.
Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло, докато втаса и удвои обема си, около 1 час.
Пуснете фурната да загрява на 200 градуса.
Знаете, че хляб се пече в предварително загрята фурна, а и не само хляб, това важи за всички печива.
Оформете хляб в желаната от вас форма, като работите върху набрашнен плот и с набрашнени ръце.
Направете резки с остър нож и поръсете леко с брашно горната част на хляба.
Сложете го в тава с хартия за печене и го оставете отново да втаса и да удвои обема си.
Мисля, че за около 30 минути това ще стане.
Изпечете го до готовност, като към края на печенето намалете малко фурната, ако видите, че има риск от изгаряне на коричката на хляба.
Екипът на house of sport