Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Пълнозърнести храни

Ползата от пълнозърнестите храни е доказана…и все пак защо да избираме този вид храна пред останалите?

Засищащи и диетични, с висока биологична стойност и ценен източник на енергия… това не е всичко. Пълнозърнестите храни са най-богатата на растителни влакнини храна (целулоза, лигнини, пектини и др.) и поради тази причина засищат бързо, набъбват в стомаха, придават усещане за ситост. Заедно с това, са богати на хранителни вещества, витамини, минерали и антиоксиданти, сред които особено ценен е селенът – неговото антиоксидантно действие има способността да неутрализира вредното влияние на свободните радикали. Многобройните им качества подкрепят благоприятното функциониране на организма като цяло. Това ги прави предпочитани за всеки ден от хората, които избират качествените храни, онези, които ценят здравословното и пълноценното в храната, тези, които редуцират мазнини, пазят се от излишни калории, спазват диета… изобщо тези, които влагат мисъл в това.

 

Как пълнозърнестите храни постигат това?

Те не съдържат магична съставка, която може да се справи с всички тези заболявания и подобрява здравето. Тайната е в наличието на много съставки и вещества, които действат заедно и в цялостност. Твърде много независими изследвания вече доказаха пряката връзка между яденето на пълнозърнести храни и доброто здраве. Пълнозърнестите храни намаляват общия холестерол, липопротеините с ниска плътност, триглицеридите и нивото на Инсулина, което ни предпазва от сърдечносъдови заболявания. Стимулират функциите на стомашно-чревния тракт и намаляват риска от запек и някои видове рак. Имат свойството да забавят усвояването на приетата с храната глюкоза и така ни защитават от рязкото повишаване на кръвната захар след нахранване, поради което са доказани и като мощен протектор пред опасността от развитие на диабет.

 

Какъв е механизмът тогава?

Зърното съдържа няколко отделни слоя. Неговата многослойна обвивка е богата на витамини от група В, минерали и фибри. Алейроновият слой, разположен под нея, съдържа растителни протеини и витамини. Следва най-обширната част, наречена ендосперм и най-вътрешната част – зародиш – богат на белтъци, витамини, полезни мазнини. В производството на пълнозърнестите храни целостта на зърното се запазва и полезните вещества от всеки негов слой остават напълно в храната ни.

Това не е така при меленето на зърното, където се отстранява външната обвивка, алейроновият слой и зародиша, за да бъде брашното с по-голяма трайност и лесносмилаемо. Всъщност така се лишаваме от най-ценните съставки.

 

Кои храни са пълнозърнести?

Тези, при които се използват цели зърна и така отделните слоеве остават в крайния продукт. В магазините можем да открием различни видове пълнозърнест ръжен или пшеничен хляб, пълнозърнести спагети, бисквити, макарони от пълнозърнесто брашно, кафяв ориз, овесени ядки, жито, царевица, сладкиши, вафли от пресовани ядки, зърна и други.

 

С какво пълнозърнестите храни превъзхождат останалите?

  • Множество независими изследвания на световни университети и лаборатории доказват, че консумирането на пълнозърнести храни подобрява здравето многократно;
  • Въздействат благоприятно върху функционирането на редица органи и системи в човешкото тяло и предпазват от сърдечносъдови заболявания (включително атеросклероза), диабет, някои видове рак и други;
  • Стимулират имунитета, съпротивителните сили на организма и изхвърлянето на токсини, с което могат да повишат продължителността на живота;
  • Понижават нивото на лошия холестерол;
  • Свързват канцерогените и токсините в храната и по-бързо ги изхвърлят от организма;
  • Съдържат полизахариди (сложни комплексни въглехидрати), които осигуряват постоянен приток на монозахариди (глюкоза и фруктоза) към „активните“ органи – мускули, сърце и мозък и така дават енергия и жизненост;
  • Имат високи стойности на растителни протеини, витамини, минерали и антиоксиданти;
  • Богати са на растителни влакнини, които поддържат добро храносмилане и метаболизъм, засищат и предпазват от запек;
  • Отличават се с по-нисък гликемичен индекс и предотвратяват рязкото покачване на кръвната захар след хранене;
  • Подходящи са при диета и редукция на мазнини, имат по-малко калории;

 

И какво губим, ако се лишим от тях?

50% от витамините от групата В, 90% от витамин Е, почти напълно фибрите, здравословните мазнини, минералите, растителните ензими, хормони и стотици други фитосъединения… Губим още нещо – лекотата и удоволствието от това, да доставим на тялото си качествената храна, която то със сигурност заслужава.

За повече информация заповядайте при нас.

HOUSE OF SPORT - 2, гр. Стара загора, ул. Кап. Никола Андреев 4, (Малък Железник), тел. 0887 818 771

работно време 6.30-23.00ч

HOUSE OF SPORT - 3, гр. Стара Загора, ул. Св. Патриарх Евтимий 80А, тел. 0882 59 50 50

работно време 6.30-23.00ч

Венета Любенова