Портокалът способства за повишаването на апетита и е прекрасно средство за справяне с вирусни, простудни и грипозни бацили, взети заедно. Ако в организма ви има недостиг на витамини, яжте портокали. Ако ги употребявате заедно с мазна храна, тя ще се преработва по-добре и няма да запушва съдовете с холестеринови плаки (портокалът намалява нивото на холестерина в кръвта).
Ползите:
Прясно изцеден портокаловият сок съдържа изобилие от витамини А и В. В не много големи количества съдържа още витамини от група В (В6, В2, В1), витамин К и Е, биотин, фолиева киселина, както и инозитол, ниацин и единадесет незаменими аминокиселини.
В допълнение портокаловият сок съдържа микроелементите калий, калций, фосфор, мед, желязо, магнезий и цинк.
Поради големите количества витамин С, портокалов сок помага за повишаване на имунитета, бори умората, укрепва кръвоносните съдове. Свежата напитка от портокал често се препоръчва при хипертония и атеросклероза.
Фреш от портокал е препоръчителен за консумация от хора, страдащи от заболявания на ставите, черния дроб, белите дробове, кожата, а помага и при анемия.
Поради съдържанието на магнезий и флавоноидите хесперидин оранжевият плод е полезен и за регулиране на кръвното налягане.
Редовната му консумация спомага за пречистването на организма от вредни токсини. Повишава и тонуса и работоспособността.
Портокалът осигурява около 10% от необходимия дневен прием на фолиева киселина.
Според експерти редовната консумация на портокали може значително да намали риска от развитие на камъни в бъбреците.
Изследвания показват, че портокалите са от полза и за предотвратяване на редица други заболявания, като артрит, астма, бронхит, туберкулоза, пневмония, ревматизъм и диабет.
house of sport