В гроздовия сок се съдържа значително количество захар и калий. Препоръчва се при нервно изтощение и отпадналост. Тъмните сортове грозде имат вещества, понижаващи риска от сърдечни заболявания. Редовният прием понижава нивото на холестерола и кръвното налягане. В гроздето се съдържат много органични киселини - ябълчена, винена, лимонена, фосфорна и др. Те стимулират всички етапи на обмяната, затова гроздето и неговият сок се препоръчват при безапетитие, при стомашно-чревни възпаления (предимно сокът), при чернодробни и жлъчни възпаления, при запек.
Гроздето е богато на витамини - С, В, РР, провитамин А, затова укрепва нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите, подобрява зрението.
Наличието на много калий подкрепя сърдечния мускул, отделя излишните течности, затова гроздето и сокът му се препоръчват при високо кръвно налягане, прекарани инфаркти, атеросклероза, артрити, подагра, камъни в бъбреците или в жлъчния мехур. Магнезият, калцият, фосфорът и желязото помагат за лечение на рахит, за изграждане на младите кости и зъби, предпазват от анемия.
Багрилоподобните вещества в гроздето имат съдоразширяващ ефект, което предпазва от инфаркт.
Гроздовият сок притежава също така бактерициден, диуретичен, слабителен, потоотделящ, отхрачващ ефект. С лечебна цел натурален гроздов сок трябва да се пие по 1/2 чаша три пъти на ден в течение на 3 седмици. Има много добро действие при подагра, пясък в жлъчния мехур, мигрена и артритни заболявания.