Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Полезните хранителни вещества в пъпеша

Зрелият пъпеш съдържа бързи въглехидрати - глюкоза, фруктоза и захароза. Месестата част е богата на витамини от групата В, витамин С, калий, магнезий, желязо, калций, селен и други вещества, които действат благоприятно на  хемопоетичните органи, сърдечно-съдовата система, жлезите с вътрешна секреция. Пъпешът храни тимуса и щитовидната жлеза, а тяхното добро функциониране поддържа имунната система в изправност.

 

Нишестето и пектинът на пъпеша не се усвояват в храносмилателната система. Те имат свойството да поемат вредните вещества в червата и ги извеждат от организма. Пъпешът подобрява перисталтиката на червата и отделителните свойства на органите на храносмилателната система.

 


Пъпешът е особено полезен с високото си съдържание на фолиева киселина. Фолиевата киселина стимулира образуването на кръвни клетки от костния мозък и подпомага секрецията на солна киселина в стомаха. Сто и петдесет грама пъпеш задоволява нуждите на организма от фолиева киселина за деня, което го прави абсолютно подходящ плод за жени планиращи бременност, бременни, деца и лица с хронични заболявания.

 


Същият грамаж насища организма с калий, магнезий и един изключително рядък минерал германий, които са необходими на сърцето, бъбреците. Съдържанието на калий и магнезий в пъпеша е много повече отколкото в краставицата, крушата или зелето. Тези микроелементи имат понижаващ кръвното налягане и нивото на холестерола ефект. А германият е микроелемент, отговорен за поддържането на младостта на клетките.


Количеството фруктоза в зрелия пъпеш преобладава в сравнение с другите два вида захари. Фруктозата е по-сладка от обикновената захар, но за разлика от нея не води до напрягане на инсулиновия апарат на задстомашната жлеза, което е от важно значение за болните от диабет. Фруктозата се смята за най-добрата, натурална, форма на захар за възрастните хора, подходяща при нарушения на обмяната на мазнините и холестерола, функциите на червата и атеросклероза.
В пъпеша има достатъчно количество глюкоза, което да поддържа нивото на глюкоза в кръвта в норма и образуването на необходимите запаси на гликоген в черния дроб, отговорен за храненето на мускулните тъкани, така необходим и за сърдечните мускулни тъкани.

 

С пъпеш се отслабва
Колкото и да е странно, въпреки съдържанието на захари, пъпешът е абсолютно подходящ плод при желание да се отслабне, което се дължи на високото съдържание на течности в него – 67 % и сравнително ниската му калоричност 42 ккал на 100 г. Няколко парченца от плода засищат и същевременно извеждат токсични вещества от организма. Пъпешът е подходящ плод за разтоварващи дни, тъй като той зарежда организма с ценни въглехидрати - монозахариди без да му предоставя нишесте.


Диетичен режим с пъпеш при...
Препоръчително е в сезона на пъпешите да си направите няколко разтоварващи дни. Няколко парченца от плода ще подобрят функциите на бъбреците, ще „оберат” вредните вещества от стомашно-чревния тракт, ще подкрепят функциите на черния дроб, прочистят кръвта, капилярите и кръвоносните съдове, ще изведат от органите и тъканите излишното количество течности и по този начин ще спрат отичане в тялото и крайниците.


Има мочегонно действие без да дразни бъбреците и пикочните пътища, което го прави подходящ при заболявания на органите на отделителната система. Пъпешът съдържа алкални вещества, които помагат за разтварянето на камъните в бъбреците.
За постигането на този ефект е достатъчно да хапвате по две средно големи парчета пъпеш, за предпочитане между храненията.


При стенокардия, уратна диатеза, артрит, заболявания на бъбреците, жлъчните пътища, е полезно да правите разтоварваща диета с пъпеш два дни в седмицата. Необходимото количество пъпеш за ден е от половин до два килограма, като порционът на ядене е по 300 г.


Ако страдате от остеохондроза на гръбначния стълб, след няколко дни тази диета ще се отрази положително на подвижността на гръбнака и значително ще намали болките.


500 г пъпеш на ден са достатъчни, за да нормализират функциите на червата и се избавите от неприятната констипация.

 

Хапването на 2-3 резена сутрин и вечер всеки ден за седмица ще намали  болките в ставите.

 

Пъпешът помага и при аденом на простатата, намалява болката и подобрява тонуса.

При главоболие се препоръчва да се хапнат 200г пъпеш, като парченцата се задържат в устата и се дъвчат много бавно.

Кората от пъпеш има благотворно въздействие, наложена върху изгоряло, малки рани, синини. При изгоряло се препоръчва още налагане на замръзнал сок от пъпеш.

 

Ваната с пъпеш може да подтисне силно изразени алергични състояния. Прави се като във вода с температура 36-37 градуса се сипва чаша сок от пъпеш или се поставят парченца или кори от него. Седем процедури са достатъчни.

Puls.bg