Всеки посещавал азиатска или арабска страна със сигурност е имал възможност да установи, че булгурът редовно присъства на трапезата. Напоследък в Европа все повече се цени булгурът като храна в ежедневието на съвременния човек и има защо.
Булгурът се приготвя от пшеница, която се подлага на обработка така, че да се запазят полезните й свойства. Могат да се използват както меки, така и твърди сортове. При раздробяването на зърната се получават късчета с различна големина, но това не влияе на хранителната стойност на булгура. В Турция например има около 10 вида булгур според размера.
Булгурът се приготвя от пшеница, която се подлага на обработка така, че да се запазят полезните й свойства. Могат да се използват както меки, така и твърди сортове. При раздробяването на зърната се получават късчета с различна големина, но това не влияе на хранителната стойност на булгура. В Турция например има около 10 вида булгур според размера.
Този хранителен продукт е твърде универсален и може да се използва като самостоятелно ястие или гарнитура към месни блюда, риба, морски дарове. С него могат да се приготвят зеленчукови и месни супи, които имат приятен вкус и специфичен аромат.
Булгурът е полезен с богатия си състав: калций,желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, йод, мед, манган, селен. Особено важно е присъствието на витамини от група В, както и на витамините: A, C, D, E, K. В него са налични захариди, ненаситени мастни киселини,фибри .
В 100 грама сух продукт се съдържат: 12, 7 г белтъчини, 70 г въглехидрати, 1,5 г мазнини,
Средната калоричност е 350 ккал.
Средната калоричност е 350 ккал.
Булгурът е храна, която се усвоява лесно и редовната й употреба може да помогне за обезпечаването на организма с полезни вещества, като същевременно го зарежда с енергия. Ястията, приготвени с булгур, помагат за регулиране на кръвната захар, действат благотворно на сърдечно съдовата система, активно съдействат за разцепление на липидите. Булгурът помага за предотвратяването на анемии и нарушения в храносмилането.
Мнозина специалисти твърдят, че редовната му консумация от мъжете, може да забави процесите на оплешивяване.
Мнозина специалисти твърдят, че редовната му консумация от мъжете, може да забави процесите на оплешивяване.
Влиянието му върху вида на кожата, косата и ноктите е безспорно поради богатия му витаминно-минерален състава.
Доказана е ползата от употребата на булгур от спортисти, които провеждат активни и интензивни тренировки.
Независимо от това, че булгурът не може да бъде определен като нискокалорична храна, той има своето място в храненето на хора, чиято цел е отслабване, защото помага за нормализирането на храносмилането благодарение на високия процент фибри. Най-полезното в случая е, че съдейства за ускоряване на обмяната на веществата и извежда от организма шлаките и токсините. Дори малки порции от храни, в които е вложен булгур, бързо предизвикват чувство за насищане, а дават достатъчно енергия на организма. Не трябва обаче да се забравя, че при диети за отслабване булгурът трябва да се използва разумно и да се осигури достатъчно висока физическа активност.
Доказана е ползата от употребата на булгур от спортисти, които провеждат активни и интензивни тренировки.
Независимо от това, че булгурът не може да бъде определен като нискокалорична храна, той има своето място в храненето на хора, чиято цел е отслабване, защото помага за нормализирането на храносмилането благодарение на високия процент фибри. Най-полезното в случая е, че съдейства за ускоряване на обмяната на веществата и извежда от организма шлаките и токсините. Дори малки порции от храни, в които е вложен булгур, бързо предизвикват чувство за насищане, а дават достатъчно енергия на организма. Не трябва обаче да се забравя, че при диети за отслабване булгурът трябва да се използва разумно и да се осигури достатъчно висока физическа активност.
Хора, които имат алергия към глутен, не би трябвало да използват булгур в храненето си, за да избягнат негативните странични ефекти, като нарушения в храносмилането, метеоризъм, диария, а не твърде рядко и отпадналост.
При наличие на гастрит или други заболявания на храносмилателната система не е препоръчително да се използва булгур, за да не се провокира обостряне на заболяването.