Нашето здраве и процесите, които протичат всеки ден в тялото ни, зависят от това, с какво се храним и особено силно от онова, което съдържа храната ни, мястото, от което произхожда и всичко, свързано със създаването й. Затова е време да си осигурим здрава и чиста храна.
Добре е да започнем от здравето на почвата, чистотата при отглеждането на земеделските култури, изключването на пестициди, торове и медикаменти, стимулиращи растежа на растенията и животните. Време е да спрем да се храним с отрови и празни храни.
Терминът „органична храна” означава, че хранителният продукт е произведен без употреба на изкуствени торове, синтетични пестициди и стимулатори на растежа. Не съдържа тежки метали, пестициди и консерванти, нито генно модифициране или изкуствени добавки. Органичните храни са с по-добър вкус, осигуряват много по-пълноценно хранене, запазват се по-добре и са един от малкото начини да се храним изчистено. При производството им фермерите се грижат за здравето на растенията и почвата, като залагат на разнообрани култури, а животните се отглеждат в добра среда, без използване на медикаменти, антибиотици или стимулатори на растежа.
Но как да сме сигурни в това?
Дали всяка храна, посочена като органична на етикета е наистина такава?
Производството на органични храни се контролира от специални сертифициращи органи, които проследяват всички етапи, от грижата за почвата и средата до поставянето на готовия продукт на стелажа в магазина. Строгият постоянен контрол върху производството е гаранция, че употребата на торове, химични съставки и стимулатори е изключен. При сертифицирането на всички групи органични храни има условие за доказан произход и това включва гаранция за генетична непромененост. Генното модифициране също се изключва.
Когато изберете храната, потърсете сертифициращият орган, проследяващ производството и можете да сте спокойни, че основните изисквания за да наречем храната „органична”, са изпълнени от производителите – от фермата и посаждането на семената до опаковането и съхранението на готовата храна. За да се ориентирате, някои от утвърдените за Европейския съюз органи са: OCIA, IMC (Istituto Mediterraneo di Certificazione), ECOCERT, Organic Farmers Growers, BSC и други.
Органик храните не просто осигуряват необходимите хранителни вещества на нашия организъм. Концентрацията на полезни вещества в тях се натрупва в естествени условия, а чистотата и качеството са проследявани постоянно. Растенията формират витамини и аминокиселини с помощта на слънчевите лъчи и хлорофила, а от почвата извличат минерали, които складират в листата, плодовете и цвета. Растителният цикъл е постоянен и в съответствие с природния ритъм и баланс.