Овесените ядки безспорно са най-популярният в световен мащаб продукт, получен от овесените зърна. Те съдържат 67% въглехидрати и най-много белтъчини от всички зърнени храни. Имат също около 6 пъти повече мазнини от пшеничното брашно. Един килограм овесени ядки се равнява на 1,5 кг говеждо месо, на 2,9 кг телешко месо или на 5 л краве мляко. Отличават се с високо съдържание на желязо, което е приблизително толкова, колкото е в смокините и спанака и два пъти повече от портокалите и доматите. Притежават големи количества от микроелементите калций и магнезий, витамини от група В и лецитин – все вещества, важни за нервната система.
При производството на овесени ядки външната обвивка се запазва и в нея остават много влакнести вещества, които стимулират дейността на червата. Слоят под нея пък има значително количество алкалообразуващи вещества. Освен това поради високото съдържание на белтъчини, растителни мазнини и минерали (особено силиций, магнезий и калций) овесените ядки и овесеното брашно са много ценна храна за подрастващи, спортисти, изтощени болни и възрастни хора. А тъй като белтъчните вещества на овеса не образуват глутен, той и неговите продукти могат да се употребяват от болни с ензимни нарушения, с непоносимост към глутена.
Като пълноценна зърнена закуска, богата на белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерални соли, овесените ядки регулират обмяната на веществата, повишават жизнения тонус на организма, подсилват имунната система. Те притежават висока хранителна стойност и са лесноусвоими от организма. Отличават се с високо съдържание на фибри, поради което понижават нивото на вредния холестерол в кръвта. Подходящи са за всяка възраст и са труднозаменими при режим на здравословно хранене.
Поради всички тези причини овесените ядки са подходящи както за развиващия се организъм на деца и подрастващи, така и като по-лесносмилаеми, отколкото другите зърнени храни, за включване в най-различни диетични рецепти.
100 г ядки съдържат
Белтъчини – 13 г
Мазнини – 7,5 г
Въглехидрати – 66 г
Целулоза – 1,7 г
Калий – 360 мг
Калций – 23 мг
Магнезий – 120 мг
Фосфор – 220 мг
Енергийност – 394 ккал (1648 кДж)
Може да ги намерите като няколко различни продукта:
• Натурални овесени ядки – обелените ядки са изпечени и нарязани на половина. Варят се 2–5 минути или се киснат.
• Овесени ядки за бързо приготвяне – ядките се пресоват допълнително и се овалват в овесено брашно. Кулинарно изискват накисване във вряла вода или кипване.
• Фини овесени ядки – ситно нарязани и добре пресовани.
• Печени овесени ядки – те са готови, само им се добавя топла вода или мляко.
Източник: интернет