1. В природата – копривата поддържа над 40 видове насекоми, включително някои пеперуди, а през късното лято голямото количество семена са източник на зърна за много птици.
2. За храна – хората я включват в менюто си през пролетта, тъй като е отличен източник на желязо, калций, магнезий и много витамини. Едно от най-изветните ястия е супа от коприва, но от нея може да се приготви и салата, като преди това листата могат да се минат с точилка, за да не жилят. Може да се направи и брашно или чай.
3. Здраве – копривата е от древни времена в билкарството и е ценна съставка на различни тоници и тинктури. Използват я за детоксикация, защото има диуретични свойства и при неразположения, като алергии, анемии и артрит. Лекото натупване с коприва може да помогне при ишиас или схванатост в някои части на тялото.
Копривата е чудесно средство и за измиване на косата. Може да се прави запарка като за чай, но да не е много гореща. Ежедневното й използване може да сгъсти и подобри косата и да спре косопада.
Копривата съдържа и повече витамин С от някои култивирани растения и диви билки. Ето малка сравнителна таблица:
Маруля – 13
Зелен боб – 20
Бяло зеле – 46
Карфиол -73
Броколи – 114
Спанак -52
Глухарче – 115
Паричка -87
Киселец – 117
Див кервиз – 179
Коприва – 333
Върбовка – 351
4. Текстил – първата употреба на растителното влакно на коприва в изработката на дрехи може да се проследи чак до бронзовата епоха. През Първата Световна Война влакната на копривата са използвани като заместител на памука и за изработката на униформи. Различни проекти в Европа се опитват да намерят начини за култивиране на копривата и обработка на влакното й с цел търговия.
5. В градината – младата и свежа коприва е отлична съставка на градинския компост. Може да се превърне и в хранителен, течен разтвор за насажденията. Направете вързопи от коприва и ги оставете във вода за 2 седмици, като разбърквате от време на време. Изцедете и разредете една част копривен сок с 10 части вода. Там, където расте коприва, почвата е тъмна и плодородна.
6. От копривата може да се направи ръчна хартия.
7. Парещите влакна – коприва има заострени власинки на листата и стеблото,съдържащи дразнещи химикали, които се активират, когато растението прави контакт с кожата. Когато власинките или бодилчетата на парещата коприва се допрят до болезнена/схваната част на тялото, те всъщност могат да намалят първоначалната болка. Учените мислят, че копривата прави това чрез понижаване на дразнещите химикали в тялото, намесвайки се в предването на сигналите на болка в тялото.
kukuriak.com
За повече информация заповядайте при нас.
HOUSE OF SPORT - 2, гр. Стара загора, ул. Кап. Никола Андреев 4, (Малък Железник), тел. 0887 818 771
работно време 6.30-23.00ч
HOUSE OF SPORT - 3, гр. Стара Загора, ул. Св. Патриарх Евтимий 80А, тел. 0882 59 50 50
работно време 6.30-23.00ч