Много хора и особено жени, които са решили да се хранят здравословно и да свалят няколко килограма от теглото си, са се ориентирали към мюслите.
Мюсли е хранителна смес, която съдържа предимно размачкани овесени ядки. Към нея могат да бъдат прибавени смачкани пшенични зърна, царевични люспи, сушени плодове, орехи, лешници, бадеми, белени слънчогледови семки и др. Има различни разновидности мюсли - както по вид на съставките, така и по съотношението им.
Мюслито е измислено през 1900 г. от швейцарския лекар Максимилиян Бирхер-Бенер за пациент на болницата, когото е лекувал. Терминът произлиза от немската дума за плодово пюре или каша (Mus) - първото мюсли е било течно, приготвено с пресни плодове.
Диетолозите посочват мюслито като здравословна храна, която съдържа необходимите въглехидрати и белтъчини. Зърнените храни са богат източник на витамини от групата В – В1, PP, В6, фолиева киселина, а овесените ядки намаляват нивото на холестерол в кръвта.
Когато избирате диетично меню и искате да отслабнете, трябва внимателно да подбираме продуктите и да имате предвид, че не всички мюсли всъщност водят до изящна фигура. Основният принцип на отслабването е да приемате по-малко калории, отколкото изразходвате.
Все пак, ако сте открили възможно най-нискокалоричните мюсли, ви предлагаме следния хранителен режим:
Закуска - 30 гр зърнена закуска или мюсли със 125 мл нискомаслено мляко, един плод или чаша натурален сок, кафе.
Обяд - сурови зеленчуци и парче нетлъсто месо или риба, или две яйца, 40 гр пълнозърнест хляб, половин кофичка нискомаслено кисело мляко и един плод.
Следобедна закуска - 40 гр пълнозърнест хляб, плод и обезмаслено мляко.
Вечеря - зеленчукова супа или салата, 45 грама зърнена закуска или мюсли със 125 мл нискомаслено мляко и 100 гр нискомаслено сирене.