Лайм или така нареченият зелен лимон наподобява на обикновен жълт лимон, но всъщност не е лимон, а отделен цитрусов вид. Лаймът се различава от жълтия лимон по външен вид, вкусови и здравословни качества, място и начин на отглеждане.
Лаймът има тънка зелена кора и бледозелена сочна сърцевина. Отглежда се в тропически и субтропически климат. Най-разпространеният сорт лайм е „Флорида“ (Citrus Latifolia), който е с едри плодове, тънка кора и без семки. Други известни видове лайм са див лайм (Adelia ricinella), мускусен лайм (Citrofortunella mitis), мандаринов лайм (Citrus limonia), кий лайм (Citrus aurantifolia), испански лайм (Melicoccus bijugatus), няколко австралийски лайма и други.
Лайм – хранителни качества
Лаймът е изключително богат на витамин С, отличен източник на витамините А и Р, минералите желязо, фосфор, калций, калий и магнезий, етерични масла и пектинови вещества.
Хранителни стойности в 100 г лайм: 30 ккал; белтъчини – 0,7 г; мазнини – 0,2 г; въглехидрати – 11 г; фибри – 3 г; витамин С – 29 мг
Лайм – здравословни качества
- Благодарение на високото съдържание на витамин С лаймът нормализира нивото на холестерола в кръвта.
- Лаймът съдържа скорбинова киселина, която повишава имунитета и предпазва от инфекции. Освен това стимулира производството на колаген и така запазва кожата гладка и еластична.
- Лаймът предпазва от сърдечносъдови заболявания.
Лайм в диетата
Лаймът е нискокалоричен и диетичен плод. Не съдържа мазнини, натрий и холестерол и може да се консумира в неограничени количества. Освен това е добър източник на фибри и подобрява храносмилането.
Как да изберем лайм?
Свежият лайм трябва да е с блестяща и гладка кора, която гарантира сочна вътрешност, кисел и тръпчив вкус. Избягвайте лайм с набръчкана кора. Дори да има малки кафяви петънца по повърхността, те не влияят на вкуса. Свежият лайм е тежък, въпреки малкия си размер.
Как да съхраним лайм?
Лаймът се разваля бързо, не купувайте в големи количества. Най-добрият начин за съхранение е в найлонов плик в хладилник, най-много до 10-тина дни. Нарязан, запазва свежестта си до 2 дни.
Как да консумираме лайм?
Лаймът е широко използван в националните кухни на страните от югоизточна Азия и Латинска Америка, особено в Тайланд и Мексико. Мексиканският лайм се използва за овкусяване на морски дарове и на месо, най-вече пилешко. Прочутият сос Гуакамоле също се приготвя с лайм.
Лаймът придава специфичен вкус на дресинги и маринати, алкохолни и безалкохолни коктейли. Подходящ е за овкусяване на плодови и зеленчукови салати. В арабския свят е разпространена практиката лаймът да се вари в солена вода, след което да се изсуши на слънце. По този начин се получава специалната арабска подправка луми, идеална за овкусяване на боб и ориз.
Автор: Биляна Божилова