Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

ЗЕХТИНЪТ – ВЪЛШЕБНОТО МАСЛО

   Студено пресованият маслинов зехтин (extra virgin) е една от най-здравословните и най-качествени мазнини, което се получава с първото студено пресоване на маслини. Студеното пресоване или центрофугиране позволява да се запази вкусът, хранителната стойност и цвета на маслината.

Нутриционистите смятат, че качественият зехтин е студено пресованият (extra virgin), съдържащ 10% линолева и 80% олеинова киселина, богат е на витамините A, E и D, фосфор, желязо, белтъчини и минерали.

Ето няколко ПРИЧИНИ защо трябва по-често да приемате Маслинови Мазнини

   1. Ползи за сърдечното и артериално здраве - по-голямата част от мастните киселини в маслините и зехтинът са мононенаситени. Мононенаситените мастни киселини не съдържат холестерол и при това положение зехтинът не повишава нивото му, напротив - поддържа го под контрол. Зехтинът също така съдържа линолеевата киселина омега-6 (EFA: основна мастна киселина), която е крайно необходима за човешкото тяло.

   2. Предпазване от рак - Консумацията на големи количества мононенаситени мазнини са носител на по-малък риск от формиране на рак на гърдата. б-ситостеролът - мазнина, която се намира в растителните масла като зехтина - помага в предотвратяване формирането на ракови клетки в простатата, укрепва вътрешната комуникационна система на клетката.

  3. Предпазване от артрит - хората, които консумират големи количества зехтин и готвят зеленчуци, са носители на по-малък риск от ревматичен артрит.

  4. Подпомагат костното развитие  - Витамините E, A, D и K, които съдържа зехтинът, са особено важни от гледна точка на подпомагането на костното развитие на възрастните и децата и на укрепването на костите чрез фиксиране на калция. Също така се препоръчва на възрастните, тъй като е лесно смилаем и посредством минералите си подпомага използването на витамините в тялото. Предотвратява загубата на калций като стимулира минерализацията на костите.

    5. Намаляване на кръвното налягане - зехтинът има полезното въздействие върху високото кръвно налягане. Освен това от листата на маслиновото дърво се изработват и лекарства за намаляването му.

    6. Ползи за вътрешните органи - независимо дали се консумира топъл или студен, зехтинът предпазва стомаха от заболявания като гастрит и язви, като намалява количеството на стомашните киселини. В допълнение на това активира жлъчната течност и я привежда в идеално състояние. Той регулира секретирането на жлъчния мехур и намалява риска от образуването на жлъчен камък. Благодарение на хлорида, който съдържа, подпомага функционирането на черния дроб и по този начин помага на тялото да отдели отпадъчните продукти.

   7. Принос в развитието на децата - благодарение на линолеевата киселина, която съдържат, маслините и зехтинът са най-здравословната храна за новородените бебета и растящи деца. Недостигът на линолеева киселина води до появата на забавяне в развитието по време на най-ранното детство и до множество кожни заболявания.

   8. Маслините съдържат нисък процент въглехидрати, което ги нарежда сред т.нар. "свободни храни", т.е. храни, които практически нямат влияние върху инсулина.

Изборът на зехтин е като избора на вино - винаги има по-добър. Древния автор Плимиус споменава, че има две важни течности за човека - виното и зехтина, като най-добрите не си пробвал.

За повече информация заповядайте при нас.

HOUSE OF SPORT - 2, гр. Стара загора, ул. Кап. Никола Андреев 4, (Малък Железник), тел. 0887 818 771

работно време 6.30-23.00ч

HOUSE OF SPORT - 3, гр. Стара Загора, ул. Св. Патриарх Евтимий 80А, тел. 0882 59 50 50

работно време 6.30-23.00ч