Все по често купуваме замразени храни. Още по-често се говори за стандарти и качество на продуктите, но как да ги разпознаем? Според закона всички компоненти и съставки на продукта, трябва да бъдат описани в зависимост от тяхното количество в продукта.
Например купуваме ако говеждо месо и на етикета трябва да стоя неговите съставки : говеждо месо, соя , вода, сол, стабилизатори, фосфати и много “Е”- та. Това описание не ни дава ясна представа какво точно копуваме, въпреки,че са посочени всички компоненти. При този пример може да предположим, че соята в продукта е много повече от говеждото месо, тъй като при напояване с вода, соята увеличава обема си 6 пъти.
В много продукти се съдържа стабилизаторът натриев фосфат, който се използва за да може месото да изглежда сочно, като не позволява водата в него да се изтече, а глутаматът спомага за овкусяването на продуктут т.е. дава вкус на месо.
В крайна сметка не може да се даде еднозначен отговор на въпроса колко месо има в продукта. А потребителите трябва да знаят все пак какво купуват-говеждо или соя.
Ето защо производителите са задължени от ЕС да опоменават процентното съдържание на всички компоненти на продукта.
Купувайки полуфабрикати е важно да се пазете се от 3 техни компонента:
- Фосфати - могат да бъдат посочени като дифосфати, пирофосфати, трифосфати, полифосфати или хранителни добавки Е450, Е451, Е452.
- Билкови протеини - те обикновено се правят от соя, а редица сериозни изследвания са доказали, че соята се намалява в работата на половите хормони. Това е особено опасно за развитието на плода, когато се формират половите органи, а също така в детската юношеска възраст, когато те се развиват.
- Ароматизатори и вкусови добавки - глутаминовата киселина (Е620) или нейната сол глутамат (Е621).
Всички тези компоненти говорят, че пред вас стои един евтин продукт, който няма нищо общо с домашните продукти от нашето детство.