За ползата от фибрите сме слушали много, започвайки от това, че те нормализират работата на червата, дават усещане за ситост, поради което човек намалява количеството приета храна, а като последица по-бързо се намалява теглото.
Оказва се обаче, че ползите от фибрите не само в в това.
В списание Archives of Internal Medicine са публикувани факти от изследвания, доказващи, че мъже, които употребяват 29 грама фибри и жени, приемащи 26 грама, са показали с 22% по-нисък риск от смъртност по различни причини, в сравнение с тези, приемащи по 19 г (мъже) и 11 г (жени).
Това и други изследвания категорично утвърждават идеята, че трябва да приемаме повече фибри ежедневно. Това не е толкова сложно. Знаете ли, че в половин чаша бял фасул има около 10 грама фибри?
Освен това съществуват такива добавки, като прах от обвивките на ябълкови семки, които могат да се смесват с овесена каша или протеин на прах, да кажем в коктейла. Само че трябва да добавяте фибрите постепенно, за да избегнете негативна реакция на стомаха. Не бива да се забравя и количеството вода - тя трябва да е достатъчно, за да помогне на фибрите да преминат през храносмилателната система без затруднения, очиствайки храносмилателния тракт.
Ето и кратък списък на продукти, богати на фибри:
Леблебия - 1 чашка - 8 грама фибри
Лимски фасул - 1/2 чаша - 6 грама фибри
Брашно от ленено семе - 2 супени лъжици - 5 грама фибри
Азиатска круша - 1 среден по размер плод - 9 грама фибри
Ябълка - 1 среден плод - 5 грама